vineri, 14 decembrie 2018

Noi suntem români


Este minunat că sîntem români și avem toate motivele să fim recunoscători pentru asta. Dar cred că este o greșeală să deducem din adevărul istoric al continuității noastre de pînă acum și continuitatea noastră viitoare. Este adevărat că sîntem urmași de-ai lui Traian, dar asta nu este suficient pentru a ne asigura succesiunea istorică. Traian a fost un cuceritor al Daciei, dar nu a fost niciodată un stăpîn al ei. Pentru că nimeni nu este stăpînul unui loc decît în relație cu Stăpînul de drept al tuturor locurilor și al lumii întregi. Singurul stăpîn al lumii este Creatorul ei.
Dintre neamurile care s-au crezut „în veci stăpîne” unele au dispărut, așa cum vor dispărea și altele. Cred că poporul român a dăinuit pînă acum pentru că a recunoscut că „în veci stăpîn” nu poate fi decît Hristos. Poporul lui Israel nu a rezistat în istorie pentru că avea un legămînt cu Avraam, ci pentru că Avraam avea un legămînt cu Dumnezeu. 
         Dacă vrem ca urmașii noștri să aibă un viitor, ar trebui să ne amintim ai cui urmași sîntem de fapt și cine este cu adevărat stăpîn aici.