miercuri, 12 decembrie 2018

Mîndru că sînt un Neanderthal!


Deși este genul de informație oferită de regulă de publicații paranormale precum Formula As, propria mea experiență mă face să acord credit site-ului Historia care ne prezintă într-un articol tensiunile dintre Omul de Neanderthal și omul modern (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/11-mituri-desfiintate-despre-omul-de-neanderthal). În ce mă privește însă, contrar părerii specialistului publicat de Historia („9. Oamenii de Neanderthal şi Oamenii Moderni nu se înţelegeau şi se luptau între ei-FALS”), consider că între omul de Neanderthal și omul modern au existat și continuă să existe unele dezacorduri.
Personal, tind să cred că Omul de Neanderthal îi era superior omului modern, după cum o sugerează și autorul articolului din Historia prin cele 11 argumente. Recunosc că am întîlnit doar în mod excepțional oameni de Neanderthal pînă acum, cum ar fi cei cîțiva prieteni ai mei și personaje rare precum Stăniloae, Galeriu sau Schmemann. În schimb, am auzit de suficient de mulți moderni precum Neamțu, Pleșu sau Patapievici pentru a-mi face o impresie de ansamblu.
Omul modern are linkuri și relații. Omul de Neanderthal are înrudiri și legături.
Omul de Neanderthal are copii și prieteni și părinți; omul modern are discipoli și afinități și maeștri.
Omul modern și-a adaptat realitatea și lumea și natura; Omul de Neanderthal s-a retras, refuzînd să se adapteze ori să adapteze lumea la sine.