duminică, 5 septembrie 2021

Moțiunea de cenzură a realității

 

Moțiunea pentru demiterea guvernului Cîțu este întitulată de inițiatorii ei, AUR și USR, „singura șansă a României de a trăi” (https://r3media.ro/s-a-depus-motiunea-de-cenzura-a-aur-semnata-de-usr-demiterea-guvernului-citu-singura-sansa-a-romaniei-de-a-trai-textul-integral/) Lui Florin Cîțu i se reproșează că pune interesele de partid mai presus de interesele țării. Ca și cum a fost vreun guvern post-decembrist pentru care interesele țării au contat vreodată! În mod punctual este incriminat Planul național de investiții „Anghel Saligny”, prin care Cîțu și-ar fi cumpărat voturile la apropiatul congres PNL. Moțiunea se încheie printr-un apel ridicol către senatori și deputați de a alege să fie „de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a «băieților deștepți»!” De parcă în Parlament ar exista și politicieni aflați „de partea românilor”!

Textul moțiunii pune în discuție legitimitatea politică și morală a actualului premier. Dar oricît de justificată ar fi această inițiativă, a face din demiterea lui Cîțu și a guvernului „singura șansă a României de a trăi” înseamnă a fi lipsit de simțul realității. Asocierea partidului AUR care se pretinde conservator, naționalist și aliat natural al Bisericii cu USR, un partid progresist, secular, care promovează valori opuse creștinismului tradițional confirmă impresia că AUR pune imaginea partidului mai presus nu doar de interesele țării, ci și de realitatea însăși.

Mi se pare important de observat că președintele Iohannis i-a reproșat USR-ului gestul politic iresponsabil de asociere cu AUR, precizînd că, din perspectiva valorilor euro-atlantice ale României asumate de USR, acesta „s-a discreditat iremediabil în fața românilor” (https://www.agerpres.ro/politica/2021/09/04/iohannis-solicita-usr-plus-sa-revina-la-masa-dialogului-in-coalitie-alianta-creata-cu-aur-e-un-afront-adus-romanilor--773978). Este important, pentru că nu am întîlnit încă vreun articol care să semnaleze în mediul naționalist-ortodoxist reprezentat de AUR obligația unei consecvențe simetrice celei pe care Klaus Iohannis i-o cere USR-ului (cu o excepție notabilă în care autoarea le cere politicienilor care pretind că le pasă de popor să o demonstreze prin respectarea a patru puncte esențiale pentru contextul politic actual https://www.activenews.ro/opinii/Elena-Radu-SCRISOARE-DESCHISA-CATRE-PSD-USR-SI-AUR-169031).

Marele merit al moțiunii este că ne arată că principalele forțe politice din România sunt în afara realității: PNL-ul și Iohannis îl vor susține în continuare pe Cîțu, riscîndu-și întregul capital politic pentru un om care a demonstrat că este hotărît să aprobe orice proiect criminal de subminare a interesului național („privatizarea companiilor profitabile de stat (legea urmează să fie votată în Cameră), accesul rețelelor medicale private la fondurile CNAS (ordonanța a fost dată), modificarea legii exploatărilor de hidrocarburi și menținerea pieței energiei în stare liberalizată, fără plafonarea prețurilor pentru populație” https://www.catavencii.ro/editorial/diavolii-se-imbraca-de-la-prada/); USR și AUR se compromit colegial prin această alianță ireală, în timp ce PSD trăiește în realitatea proprie, cu sentimentul că ar mai avea un electorat care să-i răspundă la telefon.

Cu astfel de politicieni ieșiți din realitate, aș spune că, în sfîrșit, șansele României de a trăi din nou nu au fost niciodată mai promițătoare.