duminică, 24 decembrie 2023

Sărbătoarea nașterii spirituale a Domnului

 

În noua ortodoxie pozitivă (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/05/ortodoxia-pozitiva.html), trupul este o negativitate. De aceea, Nașterea Domnului trebuie înțeleasă doar în mod spiritual, așa cum și noi ne naștem trupește doar în mod aparent. În realitate suntem ființe spirituale. Dovadă că suntem suflete nemuritoare. Învierea este doar un simbol al revenirii noastre în împărăția spiritului.

Noua ortodoxie este o mare luptătoare împotriva negativității: de ce să credem că doar creștinismul are acces la adevăr? Cum am putea crede că Dumnezeu poate fi atît de negativ încît să nege accesul altor religii la adevăr? Mila și iubirea lui Dumnezeu sunt nesfîrșite și contrazic orice idee superficială legată de Judecata de Apoi. De fapt, ideea că Dumnezeu ar putea fi și Judecător este anti-spirituală, deci anticreștină. Creștinii care gîndesc în asemenea termeni negativi demonstrează „un capital de intoleranță şi judecată tăioasă a «aproapelui» care n-are nimic de a face cu creștinismul” (http://dilemaveche.ro/sectiune/dilemablog/articol/un-referendum-politic-impur).

Prin urmare, ar trebui să încercăm să devenim pozitivi măcar acum, de sărbători, cînd Dumnezeu „se naște” pentru ca noi să ne eliberăm de negativitate.