miercuri, 14 martie 2018

Fabulos! Andrei Pleșu aprinde din nou imaginația fanilor!



Domnul Andrei Pleșu s-a săturat să vadă „amanetat destinul României în beneficiul unor mediocrităţi şmechere.” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/andrei-plesu-m-am-saturat-de-derbedei-de-toape-si-de-prosti-tantosi-894546)
Reacția mi se pare că este una mai degrabă estetică, decît etică: ce acuză domnul Pleșu aici: șmecheria, mediocritatea sau asocierea lor? Faptul că România este condusă de proști, ori semeția acestora? Faptul că unii nu sunt destul de șmecheri încît să știe că nu te fudulești cu ce ai, ci cu ceea ce nu ai? Prostia limitată a unora care au ajuns să administreze programul economic al României, incapabili să priceapă că i-ar putea impune și un program politic-spiritual?
„După cum spun lăutarii, aceeaşi aptitudine intelectuală – şi aceeaşi atitudine faţă de lumea exterioară – este necesară pentru minciună, camuflaj, dar şi inovaţie tehnologică, creativitate sau fantezie. Mai mulţi termeni, în limbile română şi ţigănească, permit nuanţarea unei game de comportamente. Studiul meu s-a concentrat asupra două cuvinte: şmecherie şi ciorănie.” (http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/?p=134)
Am putea înțelege că PSD-ul a compromis șmecheria, privînd-o de atributele ei esențiale: „inovaţie tehnologică, creativitate sau fantezie”.
Nimeni nu-i poate reproșa domnului Andrei Pleșu că nu a apărat respectabilitatea șmecheriei. Cine știe dacă nu cumva tocmai succesul domnului Pleșu i-a asigurat șmecheriei prestigiul care o face să fie apreciată deopotrivă de derbedei, țoape și oameni de bună-credință.