miercuri, 21 martie 2018

Identitate


Şi străinul te tot paşte
De nu te mai poţi cunoaşte
.”
Eminescu, „Doină”
 
Nu sunt sigur dacă definirea filmului animat The Incredibles drept „a superhero action movie about the sanctity of marriage” (https://www.nationalreview.com/2004/11/incredibly-important-frederica-mathewes-green/) cade sub incidența păcatului față de dreptate, așa cum vede David Mills supradimensionarea lingvistică (http://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=18-10-003-e). Poate că nu am înțeles eu filmul sau, mai grav, „sfințenia căsătoriei”. Se poate întîmpla oricui este înclinat în sensul altor exagerări. Recunosc, faptul că, spre deosebire de alții, sunt predispus la exagerări care nu-mi vin pe linie de partid, nu face neapărat ca exagerările mele să fie mai îndreptățite. Totuși, întrucît acesta este un aspect mai greu de înțeles într-o țară în care inspirația te izbește din clanță drept în frunte, nu voi zăbovi asupra lui.
Mă aștept ca Brad Bird, scîrbit, ca orice om normal, deopotrivă de dreapta și de stînga, să dea în Incredibilii 2 o lovitură serioasă „sfințeniei” instituțiilor dreptei americane (pînă nu vom înțelege că în Războiul rece s-au opus două imperii ale răului, vom rămîne în continuare captivii unuia sau a celuilalt, după culoarea telefonului, roșu sau curcubeu). Pînă atunci, însă, merită amintite cîteva replici surprinzătoare (considerate invariabil „geniale” de omul de dreapta) din prima parte a Incredibililor (regret că nu am tradus dialogurile în română, dar incredibilii și implauzibilii ortodocși care s-ar aventura pe aici le pot citi liniștiți și în engleză — cîtă vreme au candela aprinsă și Moliftelnicul deschis, desigur):

„— Right now, honey, the world just wants us to fit in, and to fit in, we just gotta be like everybody else.”

„— I can't believe you don't want to go to your own son's graduation.
It's not a graduation. He's moving from fourth to fifth grade.
It's a ceremony!
It's psychotic! They keep creating new ways to celebrate mediocrity but if someone is exceptional...”

„— Supermodels. Nothing super about them. Spoiled, stupid, little stick figures with poofy lips who think only about themselves.”

„— Your identity is your most valuable possession. Protect it. And if anything goes wrong, use your powers.”

„— Remember the bad guys on those shows you used to watch on Saturday mornings? Well, these guys are not like those guys. They won't exercise restraint because you're children. They will kill you if they get the chance. Do not give them that chance.”

„— And doubt is a luxury we can't afford anymore, sweetie. You have more power than you realize. Don't think. And don't worry. If the time comes, you'll know what to do. It's in your blood.”

„— Mom and Dad's lives could be in jeopardy. Or worse, their marriage.
Their marriage? So, the bad guys are trying to wreck Mom and Dad's marriage.”

„— We are talking about the greater good.
"Greater good"? I am your wife! I'm the greatest good you are ever gonna get!”

„— The only thing hard enough to penetrate it is...itself.”

„— You look different.
I feel different. Is different okay?
Hey, different is... Different is great.”

„— Behold the Underminer! I am always beneath you, but nothing is beneath me! I hereby declare war on peace and happiness! Soon all will tremble before me!”

De fapt, ultima replică trimite spre ceva mai complicat: este adevărat că The Underminer va declara întotdeauna război păcii și fericirii, dar va face asta în numele păcii și fericirii. Și nu poate reuși decît în măsura în care distruge identitatea personală. Fiecare om este un erou în măsura în care știe ce este și cine este. Fiecare creștin este un super erou întrucît are o identitate secretă. Identitatea noastră secretă este Hristos. De aceea ne numim creștini. Chiar și Cristiano Ronaldo se numește „Cristiano” de la Hristos, nu invers. Sorry, boss!
În ortodoxia românească, lucrurile sunt încă și mai complicate, pentru că The Underminer este creștin ortodox și este citat de profesorii de teologie ortodoxă. Are gazetă și institut de studii post-universitare. Discipolii săi au cucerit media ortodoxă și ne obligă să ne asumăm identități prefabricate.
Vă amintiți de tipii ăia răi din serialele polițiste Columbo și Kojak? Tipii ăștia răi nu sunt ca tipii ăia răi. Nu vor avea grețuri pentru că sunteți copii, sau pentru că aveți copii. Vă vor ucide sufletele dacă vor avea ocazia.
Nu le oferiți această ocazie.