joi, 31 decembrie 2020

Un an deștept

 Cine vrea să intre deștept în noul an are la îndemînă două articole de Alexandru Racu. Primul (https://alexandruracu.wordpress.com/2020/12/30/diversitate/) ne arată efectele folosirii incluziunii sociale ca simplă formulă de recunoaștere reciprocă în cadrul sectelor de activiști civici, o formă de ipocrizie care determină mai degrabă excluderea celor care ar fi trebuit să fie beneficiarii incluziunii. Folosirea selectivă a incluziunii de progresiști a coincis cu distanțarea PSD-ului de electoratul sărac sau needucat (eroare pe care PSD-ul a făcut-o și în 2004). Iar această sincronizare, după cum spunea tot Alex cu altă ocazie (https://alexandruracu.wordpress.com/2020/12/12/despre-aur/), a făcut posibil succesul AUR.

În istorioara lui Creangă, „Moș Ion Roată” (https://ro.wikisource.org/wiki/Mo%C8%99_Ion_Roat%C4%83), poporul era necesar realizării unirii Principatelor: cineva trebuia să poarte bolovanul. Dar chiar dacă îl mișcă, poporul rămîne în afara participării la deciziile celor care-l conduc, în timp ce conducătorii nu participă la efortul poporului. De-abia începînd cu epoca Băsescu și culminînd cu ultimii doi ani ai regimului Iohannis, poporul a început să fie asimilat bolovanului inutil.

Dar poporul nu se poate recunoaște în această imagine cîtă vreme păstrează o conștiință națională (https://www.ideeaeuropeana.ro/carti/istorie-politica/elitele-si-constiinta-nationala/), iar dacă-i lipsește această conștiință nu mai poate fi numit popor. Poporul continuă să fie popor indiferent de felul în care-l văd și numesc cei care-l conduc. George Simion nu a dat peste popor, a dat doar peste cei care se recunoșteau în acest bolovan inutil din grădina boierului. Așa a apărut AUR. Aș adăuga aici că e de presupus că membrii și simpatizanții AUR nu au în majoritatea lor opțiuni doctrinare. Adică nu cred că cei mai mulți sunt conștienți de încadrarea lor ideologică (dreapta naționalistă, extremă-dreaptă etc). Mai degrabă votează cu „Românica”, au acumulat frustrări și complexe de inferioritate și vor să-și impună dreptul la scandal („tot poporul va ieși în stradă să vă susțină” unul dintre mesajele reprezentative adresate de „popor” lui George Simion).

Celălalt text al lui Alex care merită luat cu noi în 2021 este legat de chestiunea vacinului anti-covid (https://alexandruracu.wordpress.com/2020/12/30/pro-si-contra-vaccin/). Textul cuprinde cîteva observații de bun simț care ar trebui să-i liniștească pe ortodocșii care văd în vaccin un mijloc de posesiune diabolică. Am scris și eu ceva despre asta în textul postat anterior. La ce am scris acolo aș adăuga o observație: de ce s-ar strădui o forță ocultă să dezvolte un vaccin care să folosească cele mai științifico-fantastice tehnologii, cînd există Radio Trinitas, Trinitas TV și Ziarul Lumina prin care ortodocșii sunt păstrați la distanțare sigură de Adevăr: „Modul în care gândești despre tine determină acțiunile tale și implicit rezultatele pe care le vei avea. Rezultatele nu sunt bune sau rele în ele însele, ci funcționale sau nefuncționale, te conduc spre ceea ce îți dorești sau nu” (https://ziarullumina.ro/societate/psihologie/cum-construim-o-stima-de-sine-sanatoasa-158433.html)

Care este adversarul de care s-ar teme stăpînitorului acestei lumi, adversarul împotriva căruia globaliștii ar inventa un super-vaccin psihotronic? BOR? Cei 80% de creștini români care au lipsit la referendumul pentru familie din octombrie 2018? Care nano-roboți, ce tehnologie 5G i-a ținut pe români în casă la votul pentru familie? De ce ar crea cineva un produs atît de complex și de costisitor cînd creștinii ortodocși pot fi înșelați în orice moment cu cele mai banale lozinci?