marți, 15 decembrie 2020

Arătura de toamnă

 Asemenea este împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa. Dar pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui, a semănat neghină printre grâu și s-a dus.” (Matei 13, 24-25)

 

Musca măslinului, care distruge fructul, și bacteria Xylella fastidiousa, care usucă arborele, reprezintă principalele cauze care amenință culturile de măslini din Europa, unde se produce 70% din cantitatea mondială de ulei de măsline. Această criză determină nu doar creșterea prețului, ci și încercările de falsificare a uleiului de măsline (https://www.nationalgeographic.com/culture/food/the-plate/2015/08/26/europes-olive-trees-are-dying-heres-why-you-should-care/)

Posibilul sfîrșit al culturii mediteraneene a măslinului aruncă o lumină și asupra crizei culturii europene, ajutîndu-ne să-i vedem mai limpede cauzele și efectele. Cauza: cultivatorul a fost înlocuit de producător. Acest lucru are efecte grave asupra tuturor planurilor vieții. Pentru că asta înseamnă că, lăsat exclusiv în mîinile producătorilor, totul poate fi falsificat: politica, educația, cultura, religia.

Probabil că în acest context de falsificare generală și confuzie corespunzătoare este mai greu de observat eroarea din raționamentul unuia dintre marii trăitori ortodocși ai secolului trecut. Comentariul părintelui Paisie Aghioritul în legătură cu alegerile în politică, citat recent în legătură cu receptarea ortodoxă a succesului politic al AUR, ar explica poate greșeala ortodocșilor grăbiți să vadă aspectul pozitiv din prezența AUR în Parlamentul României: 

 

Votati pentru cine considerati că e cel mai bun; pentru cel care-L iubeste pe Dumnezeu si care iubeste tara noastră.
Ei îi tot răspundeau:
– Dar toti sunt la fel, Părinte.
Atunci, Părintele a adăugat:
– Uitati cum stau lucrurile. Toti măslinii sunt la fel; toti sunt afectati de aceeasi boală, numită „dakos”. Totusi, unii sunt afectati 100%, altii, 80%, iar altii, 50%. De vreme ce avem nevoie de măslini, trebuie să-i căutăm pe cei care sunt afectati cel mai putin. Când mergem să votăm, ar trebui să tinem întotdeauna cont de două lucruri:
a) cât de mult îl iubeste candidatul pe Dumnezeu si, deci, cât de mult este un membru constient al Bisericii.
b) cât de mult îsi iubeste tara si nu are în vedere decât interesele ei, si nu ale lui.            
Dacă cineva foloseste alte criterii pentru a vota, acea persoană actionează din interes propriu si nu se comportă ca un adevărat crestin. Mai târziu, judecata divină îi va da ocazia să plătească pentru greseala lui.”
Așadar Părintele validează votul chiar și pentru cei care întrunesc doar într-o anumită măsură idealurile creștine și altruiste (naționale)
.” https://theodosie.ro/2020/12/14/nesprijinirea-aur-de-catre-ortodocsi-trebuie-sa-fie-limpede-motivata/

 

Sigur, Părintele Paisie vorbea cu cîteva decenii în urmă, cînd încă mai existau creștini ortodocși chiar și printre politicienii greci. Astăzi însă este greu să mai întîlnești creștini pînă și printre credincioșii practicanți. În plus, cînd trăiești în Grecia totul se reduce la măslini și poți oricînd să fii confundat cu unul. Din fericire, noi trăim într-o țară unde cresc multe feluri de roade spre desfătarea și hrana uneori și a noastră, dar mai ales a nenumăratelor muște și bacterii care distrug fructele și usucă viața din Grădina Maicii Domnului. Ticăloșirea accelerată a omenirii, dar și abundența pe care o poate asigura pămîntul românesc ne pot ajuta să vedem mai bine decît cei care au trăit în timpuri mai omenești sau în locuri mai puțin roditoare că politicienii nu sunt măslini, vițe de vie sau lanuri de grîu (din acest punct de vedere, decizia fondatorilor AUR de a-și numi partidul cu numele unui metal prețios mai degrabă decît cu ceva viu poate sugera că funcția acestui partid este decorativă în mod ostentativ, în timp ce viața îi va fi asigurată prin donatorii ortodocși de sînge și credință). În plus, Scriptura și Tradiția ne spun că măslinul, via și grîul sunt Biserica și nu pot fi găsite în afara Bisericii. Rolul politicienilor pe pământ nu este să devină roditori, ci să fie apărători și slujitori ai măslinului, viței și lanului de grîu, lucrînd împreună cu lucrătorii și îngrijitorii culturilor pămîntului țării noastre. În schimb, după cum ne-au demonstrat-o în istoria recentă, cel mai adesea politicienii aleg să fie paraziți sau prădători.

În acest sens, în măsura în care AUR este aliat cu dușmanii naturali ai măslinului, viței și lanului de grîu, mai precis cu intelectualii din așa-numita elită de dreapta (în rîndul căreia l-au inclus și pe Mircea Platon, probabil pentru a se asigura că nu a rămas nimic necompromis, https://ziare.com/politica/aur/apelul-filosofului-sorin-lavric-produce-discordie-printre-scriitori-1649479) sau cu bizarul Călin Georgescu, acest partid nu poate fi „aliatul natural al Bisericii” (https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24464565-george-simion-aur-nu-vom-face-parte-din-nicio-coalitie-pentru-noi-sunt-fel-partidele-lui-iohannis-cele-ale-lui-ciolacu.htm). În măsura în care are nevoie de Biserică pentru a aduna capital politic, nu poate fi nici măcar un aliat conjunctural. Biserica nu are aliați conjuncturali. În Biserică relațiile sunt cel puțin pe viață. De regulă, ele tind să se înveșnicească.

De treizeci de ani ni se tot spune că poporul român culege ce-a semănat. Este o altă minciună împrăștiată de vrăjmașii care seamănă nu în timp ce dormim, ci ziua în amiaza mare, cu acordul părinților duhovnicești. De cules, nu culegem decît ce-au semănat alții (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2018/10/sarbatoarea-recoltei.html). Dacă Andrei Caramitru și-ar fi publicat în Dilema veche toate observațiile sale dubioase despre creștinism și ar mai fi fost și membru PDL sau PMP pe deasupra, astăzi toată lumea l-ar fi apreciat ca intelectual creștin de dreapta. Cu siguranță, ar fi realizat și o emisiune la Trinitas TV. Am fi avut astfel în prezent o recoltă și mai bogată.

Este adevărat că „ce va semăna omul, aceea va și secera.” (Galateni 6, 7) Vina unora dintre noi este că au avut încredere în semințele modificate genetic, în fertilizatorii chimici care ne-au distrus solul și în pesticidele create în scopul unic al distrugerii culturilor autohtone, slăbind astfel solidaritatea națională și creștină din popor, în timp ce restul dintre noi am asistat neputincioși, rugîndu-ne să ne ferească Dumnezeu de mai rău.

Nu ne-a ferit, poate și pentru a trezi mintea românului de pe urmă. Pentru că acum în ogorul nostru nu crește decît neghină. Iar în curînd nu va mai crește nici măcar neghina, pentru că pămîntul ne-a fost otrăvit de minciună. Va fi o țară aridă, condusă de cei care au deșertificat-o și care ne vor învăța cum să raționalizăm apa și aerul, credința și libertatea. Unii dintre ei, cei mai inofensivi, nu vor decît să se bucure în continuare de măsline, de struguri și de grîne bio, acceptînd în schimb ca populația să se hrănească cu produse artificiale. Aceștia sunt responsabili moral pentru falsificarea culturilor pămîntului. Dar cei mai ticăloși dintre politicieni sunt cei care se hrănesc cu robia și lipsa noastră de discernămînt. Sunt cei care falsifică cultura Adevărului.

O putem înțelege numai dacă vom încerca să căutăm măslinul, via și lanul de grîu acolo unde se află. Ele se află acum exact acolo unde au fost și ieri. Dar le vom mai găsi oare și mîine în același loc? (Luca 18, 8)