joi, 28 noiembrie 2024

Vot și conștiință

 

Suntem întotdeauna ispitiți să ne asumăm vreun merit pentru orice lucru bun la care am fost martori sau cu care ne-am intersectat în vreun fel. Cu cît este mai multă mizerie în noi, cu atît vom ceda mai ușor acestei ispite. E de la sine înțeles că jegurile și spurcăciunile nu-i rezistă niciodată, ba chiar își asumă cu smerenie inclusiv meritele altora, doar așa, ca să nu se piardă, însă faptul este că și oamenii cît de cît cinstiți îi mai cad uneori victimă.

Ce vreau să spun este că m-am bucurat să aflu că Biserica Ortodoxă Română a publicat un „Apel la rugăciune și calm în contextul alegerilor electorale actuale” (https://basilica.ro/apel-la-rugaciune-si-calm-in-contextul-alegerilor-electorale-actuale/) și sper că acest apel vine ca un răspuns la nevoia resimțită de numeroși credincioși în legătură cu manifestarea prezenței Bisericii în societate în special în aceste zile atît de tensionate. Pe lîngă apelul la un „comportament sănătos, orientat către deschidere și înțelegere, solidaritate și comuniune”, sunt recunoscător și pentru că Patriarhia a amintit că votul este o manifestare a libertății de conștiință. Deși comunicatul Patriarhiei valorifică explicit doar o direcție a acestui fapt, și anume că valorile și convingerile cuiva „nu trebuie să constituie, sub nicio formă, o cauză a tulburărilor sociale, ci o firească exercitare a unui drept democratic”, în mod implicit ar trebui văzută în această intervenție a ierarhiei ortodoxe și o încercare de protejare a discernămîntului electoratului, cu atît mai vulnerabil la manipulări cu cît este mai dependent de mediul online.

Sper că într-un viitor comunicat patriarhal ori fie și într-o simplă abordare pastorală a acestei teme, conducătorii Bisericii vor avea în vedere și acest aspect.