marți, 30 august 2016

Valorile tinerei generații



„La Vaslui a avut loc lansarea proiectului „Valorile tinerei generaţii“ al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Vaslui (ATOV), în cadrul „Programului pentru finanţare nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes general pe anul 2016, domeniul cultură“, desfăşurat de Consiliul Judeţean Vaslui.
Proiectul are ca scop, în primul rând, conştientizarea importanţei educaţiei dobândite în cadru informal, prin îmbinarea mijloacelor ludice şi a noilor tehnologii ce cuprind organizarea de ateliere de lectură şi de pictură, vizionarea de filme documentare, dansuri populare, cursuri de muzică bizantină şi, în al doilea rând, creşterea şi recunoaşterea rolului Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Vaslui în dezvoltarea armonioasă a adolescenţilor şi tinerilor din asociaţie, şi nu numai, prin stimularea interesului acestora pentru activităţi de petrecere a timpului liber în cadru nonformal şi prin implementarea unor tehnici de comunicare verbale şi nonverbale variate. [...] Activităţile principale ale proiectului sunt: 1. Organizarea echipei de proiect; 2. Lansarea proiectului; 3. Achiziţia de bunuri necesare derulării activităţilor culturale specifice conform graficului de implementare; 4. Atelier de lectură;  5. Vizionări de filme/documentare; 6. Atelier de pictură; 7. Dansuri populare; 8. Corul ATOV - Concerte de muzică corală religioasă; 9. Sesiuni de muzică bizantină. 10. Conferinţa de închidere a proiectului; 11. Monitorizarea, evaluarea internă şi raportare - managementul proiectului; 12. Promovarea şi diseminarea rezultatelor.” http://ziarullumina.ro/la-vaslui-a-avut-loc-lansarea-proiectului-valorile-tinerei-generatii-115039.html

În ce privește atragerea de fonduri, proiectele educative ale BOR rămîn performante („Valoare totală a proiectului este de 19.667 lei din care 90% cofinanţat de Consiliul Judeţean Vaslui, iar restul de 10% de asociaţia noastră”). Te întrebi dacă nu cumva valorile tinerei generații coincid de fapt cu valorile generației bătrîne, fiind determinate de „valoarea totală a proiectului”. Rămîne de văzut în ce măsură „graficul de implementare” și îmbinarea „mijloacelor ludice cu noile tehnologii” vor putea anula efectele educației informale intrate deja în și pe sub pielea copiilor și adolescenților români:

„în ultima vreme, nu mai poți trece pe lângă un loc de joacă fără să auzi copii între 3 și 10 ani slăvind heroina sau bucurându-se inocent la gândul că acele le fac “tatu” sub piele. Habar n-au ce cântă, acum, dar peste ani, când primul dealer din viața lor va trece pe lângă școală și le va oferi spre testare un pliculeț sau o seringă, vor considera că e absolut normal. În definitiv, niște băieți și niște fete cântau în copilăria lor despre droguri, făcându-le apologia, și nimeni nu avea nimic de zis împotriva acestui lucru. Nimeni, nici măcar vigilentul CNA.” http://www.catavencii.ro/kids-porn-drugsnroll/

În curînd va începe anul școlar. Ce muzică vom auzi din difuzoarele uriașe în ziua de deschidere? Păi, ce altceva decît Velea, Connect-R, Antonia, Delia și Carla’s Dreams. Nu contează că muzica e dată atît de tare încît nu se mai înțeleg cuvintele: le știm deja cu toții și le fredonăm în minte în timp ce ne cufundăm ușor în noaptea adîncă. BOR va stinge ultima luminile, imediat după ce va încheia raportul de evaluare.