miercuri, 15 februarie 2017

Ați găsit vreo linguriță?



 Am ascultat-o puțin mai devreme pe doamna Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea, vorbind la Radio România Cultural despre modelele de rezistență reprezentate de oamenii din trecut (http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-vorba-de-cultura-invitata-silvia-colfescu/). Evocări instructive și emoționante, care păcătuiesc totuși printr-un anumit elitism incurabil al lumii bune, care uită sau pur și simplu nu-i pasă de faptul că nu doar o anumită pătură socială a fost afectată de comunism, ci toate păturile sociale, întreaga societate românească a fost smulsă din rosturile ei. Ideea că doar oamenii educați reprezintă lumea bună este periculoasă pentru că este falsă, și poate că scandalul doctoratelor din ultimii ani ar trebui să ne ajute să percepem altfel calitatea umană. Din păcate, această prejudecată se regăsește în stilul și atitudinea protestatarilor din Piața Victoriei, dar realitatea este că în cadrul fiecărei pături sociale există o lume bună care comunică și este solidară cu toate celelalte lumi bune, indiferent de pătura socială în care se află. În mod simetric, neamurile proaste sunt solidare între ele, indiferent de mediul din care provin.
Mi-a reținut atenția un episod evocat de doamna Colfescu, care amintea de o mamă și fiica ei care au fost evacuate din casa lor fără să poată lua cu ele decît o mînă de lucrușoare aruncate într-o valijoară. Pe cînd ieșeau pe poartă, securistul care le evacuase deschide fereastra și le strigă: „Hoațelor, ați furat o linguriță! Nu sunt decît unsprezece în sertar!”
Între timp, poate că securistul a murit, sau poate că se bucură de o pensie frumoasă. Dar fereastra a rămas deschisă. De la geam, copiii și nepoții lui ne strigă despre valori, despre democrație, despre viitorul nostru luminos. Este foarte ușor să ne regăsim pacea socială: nu trebuie decît să găsim lingurița lipsă.