duminică, 9 decembrie 2018

Valoarea valorilor


Într-un articol recent, Alexandru Racu subliniază salutar contradicțiile și ipocrizia care alimentează indignarea publică față de posibilitatea venirii unui număr mare de refugiați musulmani în România („Crucea de pe mall și cruciada penibililor”, https://alexandruracu.wordpress.com/2018/12/08/crucea-de-pe-mall-si-cruciada-penibililor/).
Cred că ar merita făcute în acest context unele precizări. Astfel, majoritatea ortodoxă ar fi surprinsă de observația lui Alexandru, și anume că o comunitate creștină ar trebui să se bucure de ocazia de a transmite învățătura creștină unor necreștini. Dar de ce s-ar converti cineva la ceva? Nu are toată lumea Dumnezeul ei? Nu se roagă necreștinii tot lui Dumnezeu, doar că îi spun altfel? Musulmanii îi spun lui Dumnezeu „Allah” din simplul motiv că așa se spune în limba lor. Dacă ar vorbi românește, i-ar spune Dumnezeu.
Versiunea mai sofisticată a acestei teologii populare ne-o explică domnul Andrei Pleșu. De fapt, domnul Pleșu nici măcar nu trebuie să se obosească să o mai facă: de asta se ocupă teologii ortodocși pe care i-a format în acești treizeci de ani.
În al doilea rînd, mă tem că au mai rămas foarte puțini oameni în ortodoxia românească sau în „dreapta conservatoare” atît de nebuni încît să-l „amestece pe Hristos în pateticele lor mizerii mic-burgheze”. Mizeriile lor sînt patetice (citește „pathetic”, adică jalnice, penibile, în acord cu penibilul cruciadei și, aș îndrăzni să adaug, în acord cu starea actuală a ortodoxiei românești) tocmai pentru că sînt lipsite de orizont. Orizontul nu apare decît odată cu persoana.
Elita pretins-conservatoare-pretins-de-dreapta nu amestecă decît valori. De fapt, le mestecă și le scuipă în spațiul public și în media creștină cu aerul că oferă Sfintele Taine. Dar valorile, fie ele și creștine (deși sînt mai degrabă EUropene și Nord-Atlantice) nu pot descoperi orizontul. Fără Hristos, valorile creștine nu valorează nici măcar cît ciorba de linte a lui Esau.
Dar este important să ai valori creștine fără Hristos. Din mai multe motive: fără Hristos, toți putem avea valori. Toți putem fi valori.
Mai ales, pentru că valorile se vînd mai ușor decît un om. În plus, le poți reinventa mereu și vinde la nesfîrșit. Și oricît le-ai vinde, ele rămîn vîndute. Pe om, însă, nu-l poți vinde decît o dată. Și cu toate că l-ai vîndut o singură dată, amenință să se întoarcă. Precum Iosif. Precum Hristos.