vineri, 9 aprilie 2021

Obligativitatea vaccinării copiilor

Este greu de spus în ce măsură vacanța de primăvară a fost prelungită și pentru a permite organizarea testării și vaccinării profesorilor (și a elevilor?), însă din comunicatul Ministerului Educației reiese cel puțin că vacanța este folosită în acest scop: https://www.edupedu.ro/ministerul-educatiei-lanseaza-miercuri-campania-vaccinare-si-testare-pentru-invatare-secretarii-de-stat-se-duc-in-judete/ Foarte probabil, revenirea fizică la școală începînd cu 5 mai este determinată mai degrabă de interesul testării elevilor și în ultimul rînd de preocuparea pentru o educație desfășurată în condiții optime.

Dl. Nelu Tătaru a susținut obligativitatea vaccinării cu un an în urmă, în calitate de Ministru al Sănătății, înainte chiar de apariția unui vaccin anti-covid (https://republica.ro/ministrul-sanatatii-despre-vaccinarea-anti-covid-a-introduce-obligativitatea-fara-a-avea-o-perioada-de). Acum, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, dl. Tătaru vorbește despre decăderea din drepturi a părinților care refuză vaccinarea copiilor. Nu este însă vorba despre vaccinul anti-covid, așa cum s-ar putea înțelege din știrea prezentată pe un site care pretinde că „luptă pentru Adevăr” (https://www.activenews.ro/stiri/ACESTI-DEMENTI-CARE-NE-CONDUC.-PNL-istul-Nelu-Tataru-afirma-ca-daca-parintii-refuza-vaccinarea-copiilor-acestia-le-vor-fi-luati-si-vaccinati-cu-forta-iar-parintii-decazuti-din-drepturile-lor-naturale-si-constitutionale.-Iulian-Capsali-ABSOLUT-DIABOLIC-166188, se pare că tot ce contează este ca la protestul de mîine să fie o participare cît mai mare, nu neapărat una responsabilă și informată), ci despre vaccinurile cuprinse în calendarul național de vaccinare. Legea obligativității vaccinării a fost propusă în 2017, în urma epidemiei de rujeolă din 2016 și probabil că va fi promulgată la toamnă.

Sigur că este abuzivă decăderea din drepturi a părinților care refuză vaccinarea copiilor cu acele vaccinuri incluse în programul de vaccinare (care presupune ca primul vaccin să fie administrat încă din primele zile de la naștere, în maternitate). Și chiar dacă dl. Tătaru a afirmat că este exclusă vaccinarea obligatorie anti-covid („un vaccin pe care l-am făcut acum nu poate merge pe acea obligativitate”, vezi min. 6, https://www.youtube.com/watch?v=zthzDnpRu6o), odată cu promulgarea legii pot fi oricând adăugate noi vaccinuri pe lista vaccinurilor existente deja în programul național (poliomelitic, rujeolic etc). Prin urmare, legea obligativității vaccinării poate fi contestată ca un precedent periculos, care va putea justifica obligativitatea unor viitoare vaccinuri. Dar nu poate fi contestată, așa cum se încearcă acum, în numele refuzului vaccinării anti-covid. O astfel de reacție compromite total orice încercare rațională de a contesta nu vaccinarea, ci vaccinarea obligatorie.

Aberațiile și abuzurile sunt făcute posibile nu doar de indiferența noastră, ci și de modul nostru necugetat de a protesta. Ignoranța și teama noastră sunt speculate nu doar de cei care ne mint și ne vor răul, ci și de cei care ne spun „adevărul” și ne vor „binele”. Și unii, și ceilalți nu vor decît să se folosească de noi pentru a realiza, cu ajutorul nostru, normalitatea lor.