vineri, 28 octombrie 2022

Reguli clare pentru o rațiune oarbă

 

Proiectul cenzurii preventive la care se lucrează în prezent și care va fi introdus în curînd (https://childrenshealthdefense.org/defender/wef-global-censorship-artificial-intelligence/) demonstrează neîncrederea de principiu în om a organizațiilor globale precum Forumul Economic Mondial (WEF). Este adevărat că WEF a constatat cu satisfacție măsura în care experimentul covid a demonstrat disponibilitatea populațiilor de a respecta măsuri și reguli absurde, justificate doar prin faptul că „așa a zis CDC sau OMS”:

„Forumul Economic Mondial (WEF) se laudă că respectarea în masă a mandatelor brutale privind COVID-19 «a demonstrat nucleul responsabilității sociale individuale» și a ajutat la deschiderea drumului pentru viitoarele restricții legate de «climă».

[…] Cu toate acestea, documentul a menționat că răspunsul fără precedent la COVID-19 a creat un mediu în care acea «lipsă de acceptare socială și rezistență politică» poate fi depășită. «Un număr mare de restricții inimaginabile pentru sănătatea publică a fost adoptat de miliarde de cetățeni din întreaga lume”, se arată în raport. «Au existat numeroase exemple la nivel global de menținere a distanței sociale, purtarea măștilor, vaccinări în masă și acceptarea aplicațiilor de urmărire a contactelor pentru sănătatea publică, care au demonstrat nucleul responsabilității sociale individuale.»” (https://www.lifesitenews.com/news/covid-lockdowns-helped-pave-the-way-for-coming-climate-related-restrictions-wef-says/)

 

După cum s-a văzut, „nucleul responsabilității sociale” a fost asigurat la noi de clasa de mijloc, ceea ce spune cîte ceva despre discernămîntul segmentului educat din societățile occidentale (totuși, nu cred că ușurința, dacă nu chiar entuziasmul cu care clasa de mijloc a susținut restricțiile și condiționările autorităților poate fi explicată doar prin lipsa de discernămînt a oamenilor educați; este vorba mai degrabă despre o relație complexă de consimțire la o serie de abuzuri care, într-un fel sau altul, ar putea favoriza acest segment social, așa cum societatea germană s-a prefăcut că nu vede ororile nazismului atunci cînd nu le-a aprobat de-a dreptul https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/12/legatura-dintre-consimtire-si.html).

S-ar putea ca tocmai raționalitatea oamenilor educați să constituie principala lor vulnerabilitate. Desigur, nu am în vedere facultatea uimitoare a rațiunii omenești, ci mai degrabă o rațiune disfuncțională, îmbolnăvită de patologiile iluministe. În orice caz, bolnavă sau sănătoasă, rațiunea caută regulile, principiile, structura. În afara regulilor se simte nesigură. Or, lipsită de lumina asiguratoare a adevărului, rațiunea se mulțumește cu orice set de reguli. În momentul în care rațiunea se percepe ca propria ei lumină suficientă, atunci orice regulă este satisfăcătoare, iar totalitarismul, ca sistem inflexibil de reguli arbitrare, devine inevitabil și chiar de dorit. Devine salvator.

Se pare însă că arhitecții noii realității se tem că omul ar putea aspira la adevăr chiar și în condițiile unei rațiuni orbite de propria ei lumină:

 

„«Informațiile» colectate de sistem din „milioanele de surse» ale sale ar «detecta, potrivit lui Chudov, gînduri care nu plac», ducînd la «decizii de eliminare a conținutului transmise unro platforme precum Twitter, Facebook și așa mai departe. … o schimbare majoră față de status quo-ul fiecărei platforme care decide ce să facă pe baza mesajelor postate numai pe platforma respectivă.»

 

În acest fel, «căutarea gîndirii greșite [wrongthink] devine globalizată», conchide Chudov.

Ca răspuns la propunerea WEF, ReclaimTheNet.org a subliniat că «putem vedea acest proiect pur și simplu ca pe o presiune asupra rețelelor sociale pentru ca acestea să înceapă să se îndrepte către «cenzura preventivă».

Chudov a susținut că WEF promovează propunerea pentru că «devine puțin îngrijorat», deoarece «opiniile neaprobate devin din ce în ce mai populare, iar cenzorii online nu pot ține pasul cu milioane de oameni care devin mai conștienți și mai vocali».” (https://childrenshealthdefense.org/defender/wef-global-censorship-artificial-intelligence/). Practic, WEF pregătește un sistem global de identificare preventivă a adevărului în vederea suprimării lui. Cu toate că acesta este un proiect care este în mod evident antiuman și antidemocratic (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/01/cel-mai-mare-dusman-al-democratiei.html), el nu va fi contestat de societatea educată pentru că este un sistem întemeiat, ca orice sistem, pe reguli. Simplul fapt că este întemeiat pe reguli îl justifică, în ciuda faptului că este auto-contradictoriu prin pretenția de a apăra democrația și libertatea. O rațiune înstrăinată de adevăr va vedea adevărul în reguli, chiar dacă aceste reguli se opun direct adevărului. Rațiunea lipsită de adevăr se teme mai mult de haos, de dezordine, decît de minciună și va prefera o ordine întemeiată prin constrîngerea minciunii unei ordini întemeiată pe libertatea adevărului, sau, în termenii WEF, pe „opinii neaprobate”. Sigur, nu toți oamenii vor prefera întotdeauna de bună voie un astfel de sistem: apelurile prin care Patriarhia Română i-a îndemnat pe credincioși să asculte de specialiști au fost făcute probabil în urma unor presiuni, la care liderii ortodocși au cedat fără a se gîndi o clipă la autoritatea pe care ar fi putut s-o dobîndească prin gesturi de minimă rezistență. Impresia mea este că ierarhia ortodoxă s-a resemnat cu gîndul că totul este pierdut, așa că este dispusă la orice compromis care ar putea să-i asigure supraviețuirea imediată.

Și de vreme ce pentru vacciniștii români CDC reprezintă autoritatea medicală supremă, este de așteptat ca noile măsuri prin care vaccinurile anticovid sunt incluse în programul național de vaccinare (https://www.lifesitenews.com/news/cdc-panel-votes-15-0-to-add-covid-shots-to-childhood-vaccination-schedule/) să fie respectate cu același spirit de responsabilitate socială cu care au întîmpinat restul măsurilor din ultimii doi ani imediat ce măsura va fi aplicată și la nivel european. În definitiv, nu este vorba despre vaccin, ci despre „reguli utile și clare pentru îndrumarea minții”. Ca orice organizație totalitară care se respectă, CDC nu combate doar bolile fizice, ci și cele spirituale. În acest scop, „Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au cheltuit 85 de milioane de dolari pentru un program de granturi pe 5 ani, care obligă școlile să-și sporească sprijinul pentru ideologia LGBT.” (https://www.lifesitenews.com/news/cdc-spends-85-million-on-grant-program-requiring-schools-to-allow-lgbt-clubs/