miercuri, 5 ianuarie 2022

Cel mai mare dușman al democrației

 

Emmanuel Macron în 2016: „Nedreptatea profundă pe care o denunțăm este aceea că unii au posibilitatea de a alege, în timp ce alții nu.” (Revoluție, București, Editura Trei, 2017, p. 89)

 

Emmanuel Macron în ianuarie 2022: „În ce-i privește pe nevaccinați, o să-i chinui pînă la capăt” („Eh bien, là, les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder. Et donc, on va continuer de le faire, jusqu’au bout.https://www.franceinter.fr/politique/les-non-vaccines-j-ai-tres-envie-de-les-emmerder-les-propos-d-emmanuel-macron-detonent-dans-l-opposition)

 

Mă tem că mulți dintre noi s-au lăsat surprinși de valurile de merde promise nevaccinaților de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a mai vedea amenințarea mult mai gravă din afirmațiile sale. Mă refer la echivalarea nevaccinaților cu teroriștii. Astfel, răspunzînd întrebărilor cititorilor cotidianului Le Parisien, Macron a afirmat indirect că francezii nevaccinați reprezintă un pericol la adresa democrației. Aceasta pentru că, potrivit lui Macron, cel mai mare dușman la adresa democrației îl constituie minciuna și prostia, iar nevaccinații par să le îmbrățișeze pe ambele:  

 

"En démocratie, le pire ennemi, c’est le mensonge et la bêtise. Nous mettons une pression sur les non-vaccinés en limitant pour eux, autant que possible, l’accès aux activités de la vie sociale. D’ailleurs, la quasi-totalité des gens, plus de 90 %, y ont adhéré. C’est une toute petite minorité qui est réfractaire. […] Moi, je ne suis pas pour emmerder les Français. Je peste toute la journée contre l’administration quand elle les bloque. Eh bien, là, les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder. Et donc, on va continuer de le faire, jusqu’au bout. C’est ça, la stratégie. Je ne vais pas les mettre en prison, je ne vais pas les vacciner de force." 

 

Cu toate acestea, Macron nu agreează vaccinarea obligatorie și nici nu vrea să condiționeze îngrijirea medicală de statutul vaccinal:

 

"Faisons l’hypothèse : si demain je dis : "Pour tous les adultes, il faut être vacciné". Comment on le contrôle et quelle est la sanction ? C’est ça, le vrai sujet. Je vais forcer des gens à aller se faire vacciner ? Les emprisonner et puis les vacciner ? […] Parce qu’un soignant, il regarde quelqu’un qui est malade et il ne regarde pas d’où il vient, ce qu’il est".

(https://www.franceinter.fr/politique/les-non-vaccines-j-ai-tres-envie-de-les-emmerder-les-propos-d-emmanuel-macron-detonent-dans-l-opposition vezi și la https://www.leparisien.fr/politique/emmerder-les-non-vaccines-les-debats-sur-le-passe-vaccinal-suspendus-apres-notre-interview-de-macron-05-01-2022-3NX2DW2JJBGHXNBPVXMQDSQEHM.php)

 

Vestea bună este că pînă și dușmanii democrației, nevaccinații, au dreptul la îngrijiri medicale. Vestea proastă este că se vor bucura de ele ca dușmani ai democrației.

Este o cale lungă de la afirmațiile pe care Macron le făcea cu șase ani în urmă, în volumul Révolution (ediția românească în Revoluție, București, Editura Trei, 2017):

„De la Renaștere la Secolul Luminilor … Franța a contribuit la luminarea lumii, pentru a o elibera de jugul ignoranței, al religiilor care aservesc, a violenței care neagă individul” (Revoluție, p. 65). Aș putea continua cu numeroase pasaje la fel de relevante din această carte (vezi, de pildă, abordarea prudentă a utilizării forței față de proprii cetățeni de la p. 78-81, sau asigurarea francezului că este stăpîn pe destinul propriu, fapt de care depinde destinul colectiv al Franței, p. 89, sau semnalarea riscului de a trece de la un stat de drept la unul polițienesc, p. 239), care ar arăta cît de mult s-a depărtat întreaga lume occidentală odată cu Franța regimului Macron, trecînd în doar cîțiva ani de la ocrotirea libertății individului, la aservirea lui față de noua religie supremă, Știința.

În scurt timp, discernămîntul, liberul arbitru, capacitatea fiecărui om de a decide pentru sine au ajuns să fie astăzi penalizate. Deși ar fi trebuit să fie o procedură medicală acceptată în mod liber și în cunoștință de cauză, vaccinarea anticovid este descrisă și recomandată în primul rînd ca un gest care demonstrează respectabilitate morală și intelectuală. Faptul că un act medical personal este cerut de autorități și acceptat de populație în numele democrației, solidarității sociale și al valorilor europene confirmă ceea ce s-a observat încă de la începutul campaniei de vaccinare, și anume că, în esență, autoritatea medico-sanitară a înlocuit autoritatea politică și a asumat guvernarea pretutindeni unde i s-a permis (mentalitățile colective fiind pregătite prin serialele de televiziune dedicate universului spitalicesc din a doua jumătate a secolului trecut, seriale care obișnuiau publicul cu ideea că viața și moartea individului depind de mîinile și decizia specialiștilor precum și de tehnologia medicală). Este o lovitură de stat la nivel global, iar faptul că majoritatea populației occidentale nu vede această fraudă din discursul pro-vaccinist demonstrează că stratul educat al societății s-a dovedit a fi poate chiar mai vulnerabil la manipulare decît cel mai puțin educat.

Mi se pare semnificativ din acest punct de vedere că amenințarea lansată de Macron la adresa nevaccinaților pare să fie primită cu satisfacție de vaccinați, care au nevoie de vinovați pentru actuala criză globală precum și de o explicație pentru incapacitatea vaccinurilor anticovid de a opri sau cel puțin reduce infectarea. Ceea ce înseamnă că mizeriile de pînă acum au fost nimic față de vagoanele de merde care le sunt pregătite nevaccinaților (precum și vaccinaților care vor manifesta ezitări față de ideea vaccinării regulate permanente sau față de eficiența vaccinurilor care sunt eficiente în ciuda evidențelor). 

De aproape un an, mass media nu vorbește decît despre epuizarea și limita răbdării la care au ajuns medicii în fața nevaccinaților infectați. Astfel, într-un articol publicat pe 16 decembrie 2021, ideea că personalul medical din spitalul din localitatea franceză Colmar s-a săturat să-i mai îngrijească pe bolnavii de covid-19 nevaccinați este reluată de trei sau patru ori de diferiți angajați ai spitalului, de la medici la administratori. Articolul se deschide cu observația dramatică a unui medic de origine română, Ruxandra Divan, stabilită în Franța, care afirmă că „personalul s-a săturat să se mai ocupe de pacienți care nu sunt vaccinați”, observație reluată și confirmată în exasperarea împărtășită în finalul articolului: „personalului îi este tot mai greu să vină să se ocupe de bolnavii de covid. De ce atîta neîncredere față de vaccin? Nu înțeleg!” (https://www.reuters.com/world/europe/facing-new-covid-wave-staff-french-hospital-say-were-exhausted-2021-12-15/).

Cu două zile în urmă, regele și regina Suediei au fost testați pozitiv pentru COVID-19, cu toate că sunt vaccinați cu trei doze (https://www.reuters.com/world/europe/swedish-king-queen-test-positive-covid-19-2022-01-04/). Orice om normal, vaccinat sau nevaccinat, ar trebui să admită că nu înțelege cum este posibil ca persoane triplu vaccinate, care se întîlnesc doar cu un număr limitat de persoane vaccinate și testate în prealabil, să se infecteze. Cred că oricine este capabil de asemenea simple întrebări știe că nu are sens să aștepte o explicație de la cei care-i cer să se vaccineze pentru a da o șansă reconstrucției europene, consolidării statului de drept sau pentru a-și demonstra prin vaccinare iubirea de aproapele și de Dumnezeu.

Oamenii vor fi întotdeauna mințiți în numele adevărului: în numele salvării democrației și civilizației, al salvării trecutului sau, dimpotrivă, în numele salvării viitorului, în numele conștiinței naționale sau al conștiinței globale, în numele salvării omului sau societății, oamenii vor fi folosiți cîtă vreme se vor lăsa folosiți. Orice formă de organizare va cere sacrificii; dar recunoaștem regimurile totalitare prin faptul că, de fiecare dată, cer sacrificarea adevărului și a capacității omului de a gîndi, de a recunoaște și de a rosti adevărul. Majoritatea populației europene și-a sacrificat deja încrederea și inteligența: o dată, de două ori, de trei ori, lumea occidentală a renunțat la singurele lucruri care o defineau. Ce este mai grav este că această lume pare dispusă să renunțe la rădăcinile spiritului ei – Revelația, rațiunea, justiția – pentru totdeauna.

Din cîte am văzut pînă acum, atît printre apropiații mei, cît și din spectacolul înspăimîntător de degradant întîlnit în media, dincolo de eficiența vaccinurilor în prevenirea sau diminuarea efectelor îmbolnăvirii de covid-19 unul dintre efectele vizibile imediate ale actualelor vaccinuri anticovid este prevenirea și diminuarea capacității de a gîndi în mod liber. Întrucît gîndirea liberă ne ajută să recunoaștem minciuna și să evităm, sau cel puțin să depășim eroarea, înseamnă că omul care gîndește liber ar trebui să fie indispensabil oricărei societăți normale, deci oricărei democrații. Tocmai acest om, care refuză să aibă încredere în lucruri contradictorii, absurde, iraționale sau neîntemeiate este pentru Emmanuel Macron și cei care îi împărtășesc vederile cel mai mare dușman al democrației.  

În realitate, cel mai mare dușman al democrației nu este nici minciuna, nici prostia. Minciuna este un instrument care poate duce la prostie prin manipulare și intimidare din partea agresorului și prin oportunismul sau lașitatea victimei; altfel, prostia este o neputință naturală sau o eroare provizorie de judecată. Cel mai mare dușman al democrației este omul care urăște și încearcă să împiedice gîndirea liberă. Cel mai mare dușman al democrației este dușmanul omului normal.