vineri, 6 ianuarie 2023

Ted Snider: Cea mai evitată întrebare a anului 2022

 

[…] Cea mai tulburătoare întrebare nerostită a anului 2022 este: Cine a aruncat în aer conductele Nord Stream?

Sabotarea Nord Stream este unul dintre cele mai mari atacuri teroriste din istorie. A nu întreba cine este responsabil este asemănător cu a nu investiga cine s-a aflat în spatele atacurilor din 11 Septembrie 2001. Detonarea deliberată a provocat o eliberare enormă de gaz metan în atmosferă. De asemenea, a desprins Europa de la aprovizionarea cu gaze, accelerîndu-și adîncirea într-o iarnă fără căldură. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit-o „o întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene active”.

Dovezile au indicat fără echivoc intervenția unui stat. Unul dintre cele mai mari atacuri teroriste din istorie a fost comis nu de un terorist singur sau de o organizație teroristă, ci de o țară care acționează singură sau de către țări care acționează împreună.

Dacă nu există dovezi că Rusia s-a aflat în spatele exploziilor, atunci a fost fie o țară europeană, fie o țară aliniată cu Europa, dar care a abandonat-o și a trădat-o, sacrificînd confortul și sănătatea cetățenilor Europei. Costul crescut al gazului și al electricității la care a contribuit sabotajul ar putea duce la încă 147.000 de decese în Europa în această iarnă și ar putea cauza penurie de energie în Europa, și în special în Germania, pentru anii următori.

Rusia a fost învinuită înainte ca ancheta să fie efectuată. Oficialii „și-au exprimat regretul că atît de mulți lideri mondiali au arătat cu degetul spre Moscova fără să ia în considerare alte țări”. Dar una dintre acele „alte țări” a tăiat aprovizionarea Europei cu gaz și a dat vina pe Rusia. Cea mai mare întrebare nerostită, pe care nimeni nu vrea să o pună este: cine?

(Ted Snider, „Nord Stream Who?”. Vezi articolul integral la https://www.theamericanconservative.com/nord-stream-who/ )