sâmbătă, 27 mai 2023

Creștinismul care ne orbește

 

Creștinismul nu s-a răspîndit ca o reacție la păgînism, ateism sau iudaism. Nu a fost anti-materialist și nici anti-spiritualist. Nu a fost adoptat pentru a salva imperiul, civilizația și cultura greco-romană. Nu a fost soluția la o criză politică sau spirituală. Creștinismul s-a răspîndit ca răspuns la chemarea lui Hristos. Păgînii și iudeii se converteau pentru că auzeau chemarea lui Hristos în răspunsul celor care se creștinaseră. Această chemare ne descoperă Lumina lumii, care vindecă, dăruindu-ne vederea, în măsura în care-i răspundem.

Astăzi, liderii creștini anulează chemarea lui Hristos sub pretextul traducerii ei în termenii împotrivirii la neomarxism sau, dimpotrivă, în cei ai rezistenței la neo-colonialism. Unii creștini sunt woke, alții au devenit suprematiști albi; unii luptă pentru un creștinism luminat de valorile stelare ale UE, alții pentru unul ca soarele sfînt de pe cer.

Creștinismul tradus în limba omului de astăzi ne adîncește în întuneric cu atît mai mult cu cît este folosit în numele unor false lumini.