duminică, 29 august 2021

Unde va fi stîrvul, acolo se vor aduna vulturii

 

Stîrvul nu se vede de la distanță. Înainte să-l poți vedea, îi simți mirosul. Dar cu mult înainte de a-i simți mirosul, pot fi văzute dîndu-i tîrcoale fiarele necrofage. 

Cînd hoitul este vizibil, și vulturi sunt vizibili. Cînd hoitul nu este vizibil în mod imediat, nici vulturii nu sunt vizibili în mod imediat.

În 17 august a fost interceptat un avion militar rusesc care se îndrepta spre spațiul aerian românesc (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/avioane-de-vanatoare-britanice-au-interceptat-deasupra-marii-negre-un-bombardier-rusesc-care-se-indrepta-spre-spatiul-aerian-romanesc-1636969). O săptămînă mai tîrziu, președintele Ungariei contesta dreptul popoarelor la autodeterminare, comparînd recunoașterea prin Tratatul de la Trianon a independenței teritoriilor stăpînite de imperiul Austro-Ungar cu anexarea Crimeii de Rusia (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24994538-presedintele-ungariei-compara-anexarea-crimeei-tratatul-trianon-maghiarii-nu-uitat-nici-dupa-secol-ajuns-minoritari-luat-scolile.htm).

Odată cu natura prăzii variază însă și natura vulturilor:

„Anul ăsta, pe lîngă cele 40 și ceva de miliarde de euro de la UE, sînt de împărțit încă aproape 30 de miliarde de euro de la PNRR. […] Pentru prima dată în istorie, Guvernul României are la dispoziție un buget sifonabil dublu. Această pleașcă e așteptată cu sacoșele pregătite, cu întreaga tubulatură instalată, cu clientela desfășurată, firmele de partid amenajate și, bineînțeles, cu rețelele securiste de căpușare în stand-by. După cum s-a văzut, de altfel, în primele versiuni ale PNRR, firmele unor securiști și cîteva multinaționale nu s-au sfiit să apară cu numele la vedere.

Cîțu e dispus să semneze și, de aceea, în spatele lui stau, cu boturile umezite de poftă, membrii #echipeicîștigătoare. Fiecare dintre ei a simțit în aer mirosul de mort al economiei și ocazia de a se căpătui, el și neamurile lui, pe o sută de ani. Fiecare ține la spate conducte și contracte, obligații și comisioane, datorii și sponsori gata să dreneze banii alocați unor programe cu dedicație.

[…] În plus, Cîțu e dispus să traducă în viață promisiunile făcute giranților politici externi: privatizarea companiilor profitabile de stat (legea urmează să fie votată în Cameră), accesul rețelelor medicale private la fondurile CNAS (ordonanța a fost dată), modificarea legii exploatărilor de hidrocarburi și menținerea pieței energiei în stare liberalizată, fără plafonarea prețurilor pentru populație.” (vezi textul integral la https://www.catavencii.ro/editorial/diavolii-se-imbraca-de-la-prada/)