vineri, 10 iunie 2022

Cum recunoaștem o persoană duhovnicească?

 

În primul rînd, o persoană duhovnicească are ochi albaștri sau de altă culoare.

În al doilea rînd, o persoană duhovnicească are barbă. Barba trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă și trebuie să aibă un anumit număr de fire de păr. Toate firele de păr din barba unei persoane duhovnicești sunt numărate, spre deosebire de firele de păr din barba persoanelor care nu sunt duhovnicești.

Sunt și persoane duhovnicești fără barbă. Unele sunt femei.

În al treilea rînd, persoanele duhovnicești nu afirmă niciodată despre sine că sunt duhovnicești. Îi lasă pe prietenii lor duhovnicești să o facă și în acest scop te vor trimite de regulă la ei.

În al patrulea rînd, persoanele duhovnicești sunt prezente doar atunci cînd nu ai nevoie de ele.

În al cincilea rînd, o persoană duhovnicească te va preveni asupra riscurilor de a deveni o persoană duhovnicească dacă nu ai ochii albaștri sau de altă culoare.

În al șaselea rînd, o persoană duhovnicească știe dinainte esențialul despre tine. De pildă, știe că nu ai încredere decît în persoanele duhovnicești.

În al șaptelea rînd, o persoană duhovnicească îl ascultă în permanență numai pe Dumnezeu. Îți dai seama de asta cînd ajungi să descoperi că nu te ascultă niciodată pe tine.

În al optulea rînd, o persoană duhovnicească nu te judecă niciodată, cu excepția situațiilor cînd ai ceva de reproșat persoanelor duhovnicești.

În al nouălea rînd, toți suntem persoane duhovnicești, dar unii dintre noi preferăm să păstrăm asta pentru noi întrucît ar putea să existe unele persoane neduhovnicești care ar rîde de noi.