marți, 28 iunie 2022

Incapabilii

 

Agenții MI5 numiți „incapabilii” în serialul Slow Horses (https://www.imdb.com/title/tt5875444/) nu sunt atît incompetenți, cît incomozi printr-un anumit grad de libertate și de conștiință care nu îi împovărează pe oamenii de bază ai serviciilor secrete. „Incapabilii” sunt totuși păstrați în serviciu nu doar pentru că știu lucruri, ci mai ales pentru a fi folosiți ca țapi ispășitori atunci cînd unele operațiuni nu decurg conform planului.

Un astfel de plan este cel prin care Diana Taverner, director general adjunct al MI5, plănuiește răpirea nepotului unui înalt oficial pakistanez prin intermediul unei organizații britanice de extremă dreaptă al cărei lider era omul lui Taverner. Prin această operațiune de tip false flag, Taverner urmărea compromiterea mișcărilor și liderilor naționaliști și totodată îndatorarea autorităților pakistaneze prin presupusa „salvare” a tînărului răpit.

Nu este de neconceput ca șefii serviciilor secrete să riște siguranța națională încercînd să o apere de amenințări superficiale, sau chiar să creeze false amenințări la adresa siguranței statului doar pentru a-și consolida autoritatea printre instituțiile statului. Dar chiar dacă ar fi bine intenționate, serviciile singure nu pot asigura suveranitatea și independența unui stat: este necesar ca cetățenii să aibă acel grad de libertate și de conștiință care să împiedice subminarea economiei naționale, a educației naționale și a sănătății naționale.

Dar cîtă vreme vom continua să ne adaptăm pentru a fi oameni de echipă, fără să ne intereseze faptul că echipa respectivă ar putea fi opusă intereselor naționale, nu vom face decît să încurajăm disoluția statului și fragmentarea socială. Nu cred că incompetența liderilor este cea care ne-a adus în situația deplorabilă în care ne aflăm astăzi. Nu poți distruge o țară, o națiune și o cultură milenară doar prin incompetență. Rezultatul demonstrează că, dimpotrivă, timp de peste treizeci de ani am fost conduși de politicieni, oameni de cultură și lideri religioși competenți, adică de oameni care au știut ce fac. Oameni care, precum directoarea Taverner din Slow Horses, au avut un plan și, mai ales, o echipă. Cei care ne-au lipsit în tot acest timp au fost de fapt incapabilii: incapabili să se prefacă că n-au văzut ceea ce au văzut, că nu știu ceea ce știu și că sunt ceea ce nu sunt.