luni, 15 iulie 2024

Politicile realului

 

Unele societăți pot fi conduse mai bine prin consens, altele prin fragmentare. Ambele metode scutesc autoritatea politică de folosirea forței fizice, reducînd enorm din costurile necesare unei guvernări contrare principiilor morale. În locul unei armate de brute necesară statului polițienesc, un regim imoral, dar care se pretinde liberal, se folosește doar de inteligența cîtorva intelectuali corupți, ale căror idei sunt apoi semănate în mintea cetățenilor prin intermediul serviciilor principale de propagandă: mass-media, Biserica și școala. Întreaga populație va fi convinsă că gîndește cu mintea ei în timp ce va reproduce exact ideile care i-au fost oferite prin mecanismul de propagandă. 

Un stat controlat de indivizi imorali va căuta să-și expună proprii cetățeni pervertirii ideologice despre care vorbea Bezmenov tot atît de mult pe cît o face o putere străină inamică, rezultatul fiind o sporire a confuziei reale, cu atît mai profundă cu cît va avea întotdeauna aparența lucidității. Dacă pervertirea ideologică permite „schimbarea percepției asupra realității, a fiecărui american, în așa măsură încît, în ciuda abundenței de informații, nimeni nu poate ajunge la concluzii corecte în interesul apărării lor, a familiilor și a comunității și a țării lor” (http://uselessdissident.blogspot.com/2008/11/interview-with-yuri-bezmenov-part-three.html), atunci pînă și intenția de apărare a propriei persoane, familii, comunități sau țări poate ajunge atît de denaturată încît devine autodistructivă, amenințînd individul, familia, țara și Biserica prin chiar acțiunea de apărare a lor.

Este ironic că această formă de guvernare, întemeiată pe generarea de false realități alternative, pretinde că este realistă. Este și mai ironic că principalii ei aliați sunt tocmai cei convinși că i se opun adoptînd teorii conspiraționiste.