vineri, 19 iulie 2024

Motivul

 

Într-o conferință a Comitetului Național Republican organizată pe 8 iulie, a fost propus un nou program republican care marchează o îndepărtarea dramatică a republicanilor de la problema căsătoriei tradiționale și de la cea a avortului, urmînd efectiv poziția lui Trump în această chestiune (https://thehill.com/homenews/campaign/4760251-read-rnc-panel-approved-trump-centric-platform/). Cinci zile mai tîrziu, Thomas Matthew Crooks trăgea asupra lui Trump fără fără nici o motivație evidentă. Între timp serviciile specializate în operațiuni de diversiune au lansat informația legată de tulburarea mintală posibilă a lui Crooks, lucru despre care însă nici unul dintre cei care l-au cunoscut nu a spus nimic în afara faptului că era un tip retras. Și era retras nu pentru că era neapărat psihopat, ci pentru că era singurul conservator din lumea în care trăia. După cum amintea un fost coleg, Crooks era singurul din ședințele de dezbatere organizate în timpul orelor care avea o poziție explicit conservatoare.

Nu știu cît de conservator sau de nebun era Crooks, dar dacă era foarte ferm în convingerile sale este posibil ca aceste compromisuri anunțate ale Partidului Republican în privința avortului și a căsătoriei tradiționale să-l fi determinat să acționeze pripit, încercînd să-l oprească pe Trump înainte ca noua platformă republicană, desenată după chipul și asemănarea lui Trump („Trump remade the GOP in his Image – and its platform in his words” https://www.washingtonpost.com/elections/interactive/2024/republican-platform-changes-trump/) să fie votată.

Dacă lucrurile stau așa, atunci este evident că această posibilă motivație a lui Crooks nu va fi pusă niciodată în legătură cu schimbările recente din politica republicană. Acest lucru le-ar fi defavorabil democraților, care ar trebui să admită că schimbările fac din republicani un fel de democrați, fiind atît de reale încît unii republicani ar fi dispuși să-și riște viața pentru a le opri, dar le-ar fi defavorabil și republicanilor, și în special lui Trump, care din imaginea de erou în lupta împotriva cabalei, ar fi perceput ca un potențial trădător, dispus să facă concesii esențiale pentru a cîștiga alegerile.  

Mike Pence a declarat că programul reprezintă „o profundă dezamăgire pentru milioane de republicani pro-life care au așteptat întodeauna ca Partidul Republican să fie de partea vieții” (https://thehill.com/homenews/campaign/4762042-pence-rnc-platform-abortion-2024-gop-convention-trump/).

Trump și liderii republicani au devenit mai rezervați în chestiunea avortului după ce pro-lifer-ii au fost învinși în alegeri în unele state, iar în alte state vor fi organizate în acest an referendumuri pe tema avortului (https://www.washingtonpost.com/politics/2024/07/15/republican-party-platform-trum-abortion/). „Este pentru prima dată în istoria recentă cînd întîlnirea pentru elaborarea platformei politice a avut loc cu ușile închise, fără accesul mass media sau a publicului” (https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/trump-pushes-new-gop-platform-softening-partys-positions-abortion-sex-rcna160730). În plus, participanții s-au plîns că au fost constrînși să voteze rapid, fără a avea posibilitatea discutării problemelor din platformă (https://www.washingtonpost.com/politics/2024/07/15/republican-party-platform-trum-abortion/ vezi și interviul cu unul din membrii comitetului republican pentru discutarea platformei la https://x.com/mattsmith_news/status/1810388135177580882?s=61&t=gyGFHCjArx9sTNpgySCGqA). Numeroși susținători ai partidului republican au manifestat în fața clădirii Fiserv Forum din Milwaukee, unde a avut loc Adunarea Națională Republicană, strigîndu-le oficialilor republicani „Aveți sînge pe mîini!” sau „Republicani cu mîinile roșii!” (https://www.washingtonpost.com/politics/2024/07/15/republican-party-platform-trum-abortion/).

„Adevărul este că peste 1000 de pastori mi-au trimis e-mailuri, mesaje pe telefon sau m-au sunat pentru a-mi transmite dezamăgirea lor față de noua orientare a platformei republicane”, a spus Chad Connelly, fost președinte al Partidului Republican pentru Carolina de Sud, care a mai declarat că a fost împiedicat să participe întrucît este considerat de comitetul platformei republicane „exagerat de pro-life”. (https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/trump-pushes-new-gop-platform-softening-partys-positions-abortion-sex-rcna160730). 

Platforma republicană anterioară, cea din 2016, menționa cuvîntul „avort” de 35 de ori. Cea impusă acum de Trump menționează termenul doar o singură dată (https://www.politico.com/interactives/2024/republican-platform-trump-changes/).

„Cînd am auzit că a existat un efort organizat de a moderniza principiile republicane cu privire la problemele vieții și căsătoriei, cu greu ne-a venit să credem”, a spus reprezentantul republican al Carolinei de Sud, John R. McCravy III, care este totodată și secretar al statului Carolina de Sud, într-o declarație înainte de votul comitetului platformei.” (https://www.latimes.com/politics/story/2024-07-12/proposed-gop-platform-silent-on-lgbtq-marriage)

„În ceea ce privește căsătoriile între persoane de același sex, comitetul platformei aliniat de Trump a aprobat, de asemenea, modificări respinse de conservatorii sociali din partid. Noua platformă propusă elimină limbajul care spune că căsătoria este „între un bărbat și o femeie și este fundamentul unei societăți libere”.

În noua platformă este folosit un limbaj care spune că partidul promovează în schimb o „cultură care prețuiește sfințenia căsătoriei, binecuvîntarea apariției copiilor, rolul fundamental al familiei și sprijină părinții care muncesc”. Noua platformă propusă nu include mențiunea „un bărbat și o femeie”. (https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/trump-pushes-new-gop-platform-softening-partys-positions-abortion-sex-rcna160730).