sâmbătă, 20 iulie 2024

The Grand New Party

 

Partidul Republican, cunoscut pînă recent drept The Grand Old Party, a devenit un partid absolut nou odată cu renunțarea publică la protejarea bebelușilor nenăscuți și a familiei tradiționale prin adoptarea noii platforme impusă în mod violent de Trump în cadrul Convenției Naționale Republicane de săptămîna trecută. Transformarea este atît de năucitoare încît unii lideri republicani conservatori refuză să o recunoască, în timp ce restul se străduiesc să se adapteze din mers la noua morală care în loc să afirme și să apere viața, cum o făcea vechea morală, afirmă și apără alegerea vieții. După cum observă Jonathan Van Maren într-un articol publicat cu patru zile în urmă în ediția electronică a revistei First Things și din care am citat cîteva fragmente mai jos, Partidul Republican pare că a devenit un partid pro-choice. Este amuzant să vezi că, pînă la sosirea și asimilarea indicațiilor despre modul în care trebuie prezentată noua filozofie „conservatoare”, media conservatoare din România contemplă cu deosebit interes forma schimbătoare a norilor și jocul frunzelor în bătaia vîntului.

 

Jonathan Van Maren: Se transformă Partidul Republican într-un partid pro-choice?

[…] „Candidatul republican la președinție Donald Trump a anunțat că-i întîmpină pe delegați, proiectul de platformă a fost distribuit pentru prima dată, iar microfoanele au fost deschise. Comentariile au fost limitate la un minut. Majoritatea delegaților erau noi, mi-a spus Ruzicka, oameni care «au venit pregătiți să facă ceea ce li s-a spus să facă. S-au dus repede la microfoane și au format cozi lungi, astfel încît noi ceilalți să nu putem ajunge la microfon. Apoi au declarat discuțiile închise după doar cîteva declarații. Nici o dezbatere, nimic despre bebelușii nenăscuți. Senatorul Marsha Blackburn conducea Comitetul și le spunea oamenilor că nu au voie să vorbească.» Ruzicka a fost șocată pentru că era convinsă că Blackburn era pro-viață.

[…] «În fiecare an, la întîlnirile Convenției Naționale Republicane, eram așezați în ordine alfabetică. Anul acesta nu a fost în ordine alfabetică și mi-a fost limpede cînd ne-am prezentat la vot că organizatorii îi înconjuraseră pe cei despre care se știa că erau pro-viață – și care fuseseră delegați în comitetul platformei și în trecut – cu oameni care erau noi. A fost de necrezut. Era clar că știau dinainte cum vor vota oamenii, după ordinea în care ne așezau. Nu am fost așezați împreună, așa că nu am putut vorbi între noi. Totul s-a terminat înainte de prînz. Am ieșit în jurul orei 11:30.» Delegații au fost mulțumiți, li s-a spus că sunt apreciați, iar Convenția a fost declarată un succes. «Singura mențiune despre avort afirmă că ne opunem avortului în sarcinile avansate. Dar asta nu înseamnă pro-viață. Și democrații se opun în majorityate avortului în sarcinile avansate.»

[…] Gayle Ruzicka rămîne încrezătoare că Partidul Republican este pro-viață. Doar platforma partidului s-a schimbat de data aceasta, mi-a spus ea. Poate că avea dreptate. Dar există semne îngrijorătoare că Donald Trump conduce partidul într-o direcție complet diferită – și că, în curînd, decizia cu care se confruntă alegătorii ar putea fi între un partid pro-avort și unul pro-alegere.”

(Jonathan Van Maren, „Is the Republican Party becoming pro-choice?”, First Things, https://www.firstthings.com/web-exclusives/2024/07/is-the-republican-party-becoming-pro-choice. Selecție și traducere de Gh. Fedorovici.)