miercuri, 17 iulie 2024

Sfinți din toate categoriile?

 

„Mulți sunt sfinți, nu-i putem trece în calendar pe toți. Cei trecuți în calendar sunt în fruntea cetelor de sfinți” […]  „Va veni și momentul și vremea când Sfântul Sinod se va apleca și asupra unor personalități culturale, a unor oameni de cultură, mari scriitori de geniu și mărturisitori în temnițele comuniste, unii care chiar au murit, iar alții au mărturisit, cum este părintele Nicolae de la Rohia, Nicolae Steinhardt, și vor fi pe altă listă și ei trecuți, câțiva, în rândul Sfinților, ca să avem din toate categoriile”. […] „De data aceasta, au fost trecuți numai clerici: duhovnici, preoți de mir și profesori. Trebuie să fie trecuți în rândul Sfinților și intelectuali creștini, mari mărturisitori și câteva femei, pentru că au fost și femei puternice mărturisitoare și mult pătimitoare în temnițele comuniste.” (https://basilica.ro/episcopul-maramuresului-despre-noile-canonizari-va-veni-vremea-unor-intelectuali-crestini-si-femei-marturisitoare/)

 

Dacă avem în vedere nivelul de cultură și de curaj al membrilor Sf. Sinod, formularea „Sfântul Sinod se va apleca și asupra unor personalități culturale, a unor oameni de cultură, mari scriitori de geniu și mărturisitori în temnițele comuniste” (subl. mea, G. F.) mi se pare remarcabilă prin insolență. Dincolo de acest amănunt, declarația PS Iustin al Maramureșului, un ierarh care consideră că „România încă e normală, are 90% normalitate” (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/cu-hristos-in-nirvana.html) ceea ce înseamnă că România este în proporție de 90% pe drumul spre sfințenie, fapt incontestabil explicabil doar prin vrednicia jertfitoare a ierarhilor ortodocși, este evident că acest „toate categoriile” este cît se poate de restrictiv și se referă în realitate la toate categoriile de anticomuniști.

Ar fi mai multe de adăugat despre mesajul PS Iustin. De pildă, ar merita subliniată binecuvîntarea informală oferită camarazilor pentru a continua realizarea icoanelor și acatistelor martirilor legionari prin precizarea că „mulți sunt sfinți, nu-i putem trece în calendar pe toți”. Prefer totuși să mă opresc la această genială clasificare: vom canoniza intelectuali, dar și femei. Despre această minunată, realistă și totodată delicată confirmare a rolului, naturii și funcției femeii în BOR, opusă sau cel mult  complementară intelectualului (aici doar ÎPS Teodosie ne poate lămuri), Anca Manolache nu mai poate spune, din fericire pentru ea, nimic care să-i amenințe dosarul de canonizare.