marți, 9 iulie 2024

Speranța în Statele Unite

 

Un sondaj Pew Research Center a consemnat recent prăbușirea visului american în rîndurile populației din Statele Unite (https://www.pewresearch.org/short-reads/2024/07/02/americans-are-split-over-the-state-of-the-american-dream/; vezi un rezumat la https://thehill.com/changing-america/respect/poverty/4756864-younger-americans-less-likely-to-believe-american-dream-survey/ ).

După cum arată John A. Burtka într-un comentariu marcat de o îngrijorare evidentă, dispariția visului american nu reflectă doar o criză economică, ci mai ales una spirituală, religioasă, culturală în sens larg (https://www.newsweek.com/american-dream-dead-opinion-1917153). Americanii și-au pierdut încrederea în sistemul lor politic și economic, în excepționalismul american și în miturile lor fondatoare în timp ce credința creștină dispare în ritm accelerat. 

În definitiv, SUA nu reprezintă primul imperiu din istorie care se dezintegrează fără a fi atacat din exterior, ci din cauza corupției elitelor care generează degradarea mediului social și a celui natural. Dar în timp ce SUA ar mai putea supraviețui în cîteva din statele americane conservatoare, coloniile americane din restul lumii vor dispărea cu totul în măsura în care vor continua să creadă în visul american pînă la ultima lor suflare.