sâmbătă, 7 decembrie 2019

Dacă ieși de pe drum: cîteva observații despre cei care nu vor să mai fie mici, dar nici nu vor să crească (I)


1. Dacă ieși de pe drum riști să cazi într-o rîpă, să te afunzi într-o mlaștină, să te împotmolești, ori să te lovești. Dar nu acesta este cel mai rău lucru care ți se poate întîmpla atunci cînd ieși de pe drum. Cel mai rău lucru care ți se poate întîmpla atunci cînd ieși de pe drum este să rămîi în afara drumului. Pînă la urmă, aceasta este problema cea mai gravă atunci cînd ieși de pe drum: nu murdăria, nu rușinea, nu rănile pe care le-ai putea suferi, ci greutatea de a-ți relua drumul.

2. De ce ar ieși cineva de pe drum? În primul rînd, pentru că marginile drumului sînt pline de oameni ieșiți de pe drum. Pe drum ești singur; doar în afara drumului este comună tuturor celor ieșiți de pe drum.
Fiecare drum este drumul cuiva: pe același drum, fiecare călător are drumul lui, iar doi oameni care călătoresc împreună sînt tot atît de apropiați între ei cum sînt de toți cei care au străbătut drumul respectiv cu multă vreme în urmă și de toți cei care îl vor mai străbate după ei.
Pe margine pare mai bine. Marginea este întotdeauna aceeași și toți cei dinafara drumului seamănă între ei. Pe margine nu mai ești singur; toți cei ieșiți de pe drum sînt solidari între ei. Au ceva care se poate împărtăși: faptul de a nu fi pe drum.

3. Drumul nu se poate împărți cu nimeni. Se poate împărtăși doar experiența lui. În afara drumului experiența nu este posibilă; aici nu există poveste și nici istorie. În afara drumului este în afara istoriei și chiar în afara timpului.
Există expresia „a face un drum”. Orice drum adevărat este făcut. Nici un călător nu-și urmează drumul, drumul îl urmează pe el. Drumul nu așteaptă pasul, ci se face în urma pasului. Drumețul are în fața sa toate drumurile, dar drumul lui nu este înaintea, ci în urma sa.
În afara drumului nu există nici înainte, nici în urma. De pe margine poți face comentarii amuzante și inteligente pe seama celor care-și continuă drumul. Cînd ești pe drum te poți întreba în legătură cu sensul drumului. Dar atunci cînd pui în discuție ideea de drum, poți fi sigur că te afli în afara lui.