duminică, 1 decembrie 2019

Leagănul civilizației și locul ei de veci


Ambasadorul SUA în Zambia a criticat decizia prin care doi homosexuali au fost condamnați la închisoare de justiția din Zambia (https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/11/30/ambasadorul-american-in-zambia-avertizat-de-guvernul-acestei-tari-dupa-ce-a-criticat-o-sentinta-de-condamnare-a-doi-homosexuali--412519).
Potrivit știrii difuzată de Agerpres, ministrul zambian de externe „a declarat la o conferință de presă că i-a telefonat ambasadorului Daniel Foote şi i-a transmis acestuia că a făcut comentarii «incorecte şi inacceptabile».” Și politicienii germani sunt nemulțumiți de ambasadorul SUA în Germania, pe care-l acuză de încălcarea Convenției de la Viena (care prevede că ambasadorii nu au dreptul de a se amesteca în problemele interne ale țării în care este trimis, https://www.dw.com/ro/ambasadorul-american-grenell-provoac%C4%83-iar%C4%83%C8%99i-indignare-la-berlin/a-47989574). Din acest punct de vedere, România reprezintă un paradis al ambasadorilor străini, care demonstrează prin intervențiile lor că statul român le este efectiv subordonat.
Zambia nu este singura țară africană care penalizează homosexualitatea. De fapt, în momentul de față homosexualitatea este criminalizată în 34 de țări africane (https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Africa). În Nigeria, un heterosexual care sprijină un homosexual fie doar și prin încurajare, poate primi pînă la zece ani de închisoare. În Uganda, Legea anti-homosexualitate din 2014 comuta pedeapsa cu moartea în închisoare pe viață (https://en.wikipedia.org/wiki/Uganda_Anti-Homosexuality_Act,_2014). În urma legilor anti-homosexualitate din Uganda, țările occidentale au dus o puternică campanie de descurajare: SUA a impus sancțiuni economice, Banca Mondială a anulat un împrumut de 90 de milioane de dolari, Danemarca, Olanda, Suedia și Norvegia și-au suspendat ajutoarele economice. Cu toate acestea, conducerea Ugandei nu a cedat presiunilor.
Dar țările africane care refuză legalizarea homosexualității nu fac decît să fie consecvente cu propriile lor Constituții și să rămînă fidele în credința lor creștină. Iată Preambulul din Constituția Zambiei:
„Noi, poporul din Zambia:
Recunoaștem supremația lui Dumnezeu cel Atotputernic;
Declarăm Republica o Națiune Creștină în timp ce susținem dreptul fiecăruia la libertatea de conștiință, credință sau religie;
Susținem drepturile omului și libertățile fundamentale ale fiecărei persoane;
Sîntem hotărîți să garantăm că valorile noastre legate de familie, moralitate, patriotism și dreptate sînt respectate și că toate funcțiile Statului se desfășoară în interesul nostru comun.” (https://www.constituteproject.org/constitution/Zambia_2016?lang=en)

În schimb, țara care se pretinde „One Nation Under God” are un ambasador homosexual, pe Richard Grenell. Grenell este ambasadorul SUA în Germania, este republican, este cel mai vechi purtător de cuvînt al SUA la ONU, a fost consilierul pe probleme de siguranță națională al lui Mitt Romney și primul purtător de cuvînt homosexual al unui candidat prezidențial din istoria SUA.
Sub conducerea lui Grenell „Administrația Trump va lansa în curînd o inițiativă în scopul de a elimina din întreaga lume legile anti-homosexuale” (https://www.dailymail.co.uk/news/article-6722497/Trump-administration-plans-campaign-against-70-countries-homosexual-activity-crime.html). Grenell vrea ca Vestul să facă presiuni asupra acelor țări unde homosexualitate nu este legală: „He told the Fox News Channel that he favored 'aggressive coordination with our European allies' to put pressure on Middle Eastern nations and others with anti-gay laws.” (https://www.dailymail.co.uk/news/article-6722497/Trump-administration-plans-campaign-against-70-countries-homosexual-activity-crime.html subl. mea, G. F.). Probabil că următoarea cruciadă va fi orientată împotriva acelor țări unde căsătoria homosexuală nu este încă permisă.
Nu știu dacă Africa este leagănul civilizației. Dar este tot mai limpede că Europa se pregătește să fie coșciugul civilizației. Polonia și Ungaria nu vor mai rezista nici ele prea mult presiunilor UE în legătură cu drepturile mișcării LGBT și cu liberalizarea avortului. Să sperăm că Africa va reuși să ocrotească umanitatea pentru a doua oară.

         P.S.
         Consider că legile anti-homosexuale nu corespund spiritului creștinismului și sînt opuse drepturilor omului, așa cum parada pro-lgbt de pe străzile și rețelele sociale este opusă creștinismului și contravine demnității omului. Din păcate, propaganda lgbt nu prea lasă loc alternativei dintre incriminarea homosexualității și incriminarea homofobiei, unde homofob este oricine îndrăznește să nu susțină homosexualitatea. Totuși, nici măcar în aceste condiții nu mi se pare că incriminarea homosexualității ar fi o soluție. Cred că direcția de argumentare conservatoare ar trebui să fie constituită de măsura în care creștinismul rămîne o soluție pentru toată lumea, ajutîndu-ne pe toți să ne vedem bîrna din propriul ochi.