sâmbătă, 18 martie 2023

Schimbarea gărzii

 

Pentru Purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dl Andrei Pleșu este un „pilduitor semănător” (https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/pilduitorul-andrei-plesu-restaurarea-parabolei). Pentru PS Ignatie al Hușilor, dl Pleșu este „un intelectual creștin al României” (https://episcopiahusilor.ro/invierea-lui-hristos-si-falsii-gardieni#_ftn7). Mi se pare semnificativ că ierarhul Hușilor făcea această caracterizare în pastorala sa de Paști de anul trecut întitulată „Învierea lui Hristos și falșii gardieni” (https://episcopiahusilor.ro/invierea-lui-hristos-si-falsii-gardieni#_ftn7).

În Republica lui Platon, gardianul este cel însărcinat cu afirmarea și păzirea adevărului. Dacă dl Pleșu este un adevărat gardian, urmează că orice mărturisitor al adevărului este un fals gardian. Pentru Purtătorul de cuvînt al BOR, dl Horia-Roman Patapievici este la rîndul său un adevărat gardian: „Prin opera sa neptică, întrucât este o operă care trezește și îndeamnă la veghe asupra adevărului care ne face liberi, prin prezența sa discretă, dar vie ca o flacără, Horia-Roman Patapievici este nu doar pentru cultura română, ci și pentru Biserică, un uriaș dar.” (https://www.qmagazine.ro/omagiul-bisericii-pentru-horia-roman-patapievici/)

Cînd gardienii adevărului sunt înlocuiți cu gardienii minciunii, cetatea dreaptă devine o cetate a nedreptății. Cînd lucrătorii Grădinii Maicii Domnului sunt înlocuiți de pilduitorii semănători ai neghinei, singurii care se simt în ea ca acasă sunt balaurii.