marți, 15 februarie 2022

Abonamentul la Lumina

 

Nu mă refer aici la lumina electrică, ci la lumina necreată transmisă cu grijă de cotidianul Lumina al Patriarhiei Române în fiecare zi. Fiind vorba despre o energie specială, ea nu poate fi difuzată decît prin abonament. Din cîte am înțeles de la un preot paroh zilele trecute, prețul energiei necreate a crescut la rîndul lui odată cu cel al energiei create. Astfel, de la 250 lei anul trecut, abonamentul a ajuns în prezent 432 lei pe an (Ziarul Lumina, 336 RON pe an, plus Lumina de Duminică, 96 RON, https://ziarullumina.ro/abonamente.html). Parohiei respective îi sunt atribuite 16 abonamente, dar e de presupus că discuțiile despre dezvoltare personală, stimă de sine și autocontrol din cotidianul Patriarhiei vor motiva să se aboneze un număr tot mai mare de creștini ortodocși care doresc să aibă o viață de succes.  

  Psihologia motivațională nu este singura armă secretă a Ziarului Lumina. Textele publicate aici, mai vechi sau mai noi, ne descoperă în permanență o față nebănuită a ortodoxiei, ba chiar lucruri pe care, dacă nu le-am citi în cotidianul Patriarhiei Române, nu le-am fi considerat niciodată creștine:

 

„Însemnările sale spulberă suspiciunea unora că Eliade ar fi devenit după atâtea cercetări un necredincios. Consecvența lui Eliade în a fi și a rămâne un creștin este ilustrată pe tot parcursul activității sale. Pentru frumusețea exprimării în acest sens, despre «Sentimentul morții în creștinism» din «Taina Indiei (texte inedite)», Eliade spune: «De la Iisus încoace nu se mai poate vorbi de un triumf definitiv al morții, de o instaurare definitivă a întunericului. Moartea nu mai e destin, moartea ajunge de acum întâmplare, fapt. Oamenii mor ca să se odihnească înainte de marea beatitudine a nemuririi.»” (Pr. Nicolae Cojocaru, „Sacru și religios la Mircea Eliade”, Ziarul Lumina, 6 ianuarie 2011, https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/cultura/sacru-si-religios-la-mircea-eliade-17283.html)

 

Deci Eliade a rămas creștin pentru că vorbește despre „marea beatitudine a nemuririi”. Ceea ce face ca, în esență, toate religiile lumii să fie creștine. Lucrurile nu sunt însă chiar atît de simple: orice ne-ar spune autorii publicați în Ziarul Lumina, a rata diferența dintre Înviere și nemurire înseamnă de fapt, după cum arăta părintele Schmemann (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/12/inviere-sau-nemurire-parintele.html), a rata înțelegerea creștinismului.

Dar chiar dacă în cotidianul Patriarhiei apar și lucruri problematice, el tot trebuie cumpărat, pentru că în felul acesta ajutăm Biserica să funcționeze. Spre slava lui Dumnezeu și spre mîntuirea noastră. Poate și spre binele planetei, de ce nu?

Într-adevăr, acum, că au venit banii pentru proiecte, BOR poate purcede în sfîrșit la salvarea planetei (https://basilica.ro/proiect-pilot-eco-initiative-in-parohiile-din-romania-si-republica-moldova/). Să fim realiști, totuși: cu 200.000 Euro nu se poate salva chiar toată planeta. Și, oricum, în BOR există priorități: mai întîi trebuie salvați șerpii, scorpiile și balaurii, adică oamenii noștri. La urmă, desigur, dacă mai rămîn bani și timp, ne putem ocupa și de urșii polari.

Prin urmare, cotidianul Patriarhiei le oferă abonaților posibilitatea de a afla cei dintîi cînd a fost salvată planeta. Asta dacă nu cumva între timp noua conștiință ecologistă a BOR o va determina să suspende ediția tipărită a Ziarului Lumina din dragoste pentru copaci, iar din grijă pentru mediu va renunța la întreținerea Catedralei Neamului. Slujbele arhierești vor fi ținute la umbra unui crin, în spiritul creștinismului lui Mircea Eliade.