duminică, 27 februarie 2022

Mike Whitney: Criza din Ucraina nu este despre Ucraina. Este despre Germania

 


(NOTA mea, Gh. Fedorovici:

 

Nu știu în ce măsură este adevărat ce am auzit, că pe platformele media de la noi care se pretind conservatoare și ortodoxe sunt șterse comentariile și conturile acelor comentatori care nu se supun politicii și propagandei proamericane promovată din cîte se pare inclusiv de BOR http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/02/biserica-ortodoxa-romana-institutie.html. Lucrul este totuși posibil, iar ce se-ntîmplă în mediul online corespunde probabil situației de ansamblu din ultimii douăzeci de ani, cînd practicarea duplicității a devenit o veritabilă cura animarum în ortodoxia contemporană.

M-am gîndit că ar fi util pentru oamenii care nu au acceptat ca realitatea să le fie definită de la centrul de comandă să aibă acces și la o perspectivă asupra contextului mai cuprinzător al actualului război. Am tradus așadar în continuare o parte dintr-un astfel de articol apărut la https://www.unz.com/mwhitney/the-crisis-in-ukraine-is-not-about-ukraine-its-about-germany/ pe 11 februarie 2022. Dacă autorul are dreptate, atunci acest război este cu atît mai tragic cu cît cauzele lui par să fie tot mai îndepărtate de cele două țări implicate. Din punctul meu de vedere, însă, atragerea Rusiei în război nu urmărește doar blocarea relației ruso-germane în vederea izolării Germaniei și păstrării ei în dependență de SUA, după cum susține autorul articolului. Germania este oricum controlată; cred că ceea ce se urmărește este fărîmițarea Rusiei, fapt cu care autorul pare deja resemnat, prin compromiterea lui Putin în vederea eliminării lui și instaurării unui guvern marionetă cu ajutorul conștiințelor civice ale lui Soros care au schimbat deja destinul unor țări ca România sau Ucraina și care urmează să protesteze în zilele următoare în orașele Rusiei. După cum avertiza Soros în 2014 în apelul „Trezește-te, Europa!”,

„Europa se confruntă cu o provocare din partea Rusiei iar miza este însăși existența Europei. Nici liderii europeni, nici cetățenii europeni nu sunt pe deplin conștienți de această provocare și nu știu cum să-i facă față cel mai bine. […] Eșecul Europei ca experiment în guvernarea supranațională ar face din Rusia o amenințare puternică... Prăbușirea Ucrainei ar fi o pierdere enormă pentru NATO, Uniunea Europeană și Statele Unite. O Rusie victorioasă ar deveni mult mai influentă în cadrul UE și ar reprezenta o amenințare puternică pentru statele baltice cu populații etnice ruse numeroase.” https://www.theguardian.com/world/2014/oct/23/george-soros-russia-threat-europe-vladimir-putin. Polonezii, care astăzi condamnă Rusia din diverse motive umanitare și economice, inclusiv din cauza conductei de gaze, habar n-au că ei vor constitui următoarea provocare la adresa existenței Europei. Asta, desigur, numai dacă între timp nu vor alege un Zelenski al lor, devenind astfel o Polonie nu atît trezită, cît răsuflată, o Polonie woke.)

 

*

 

 Mike Whitney: Criza din Ucraina nu este despre Ucraina. Este despre Germania

 

 „Interesul primordial al Statelor Unite, pentru care am luptat de secole în războaie – Primul, Al Doilea și Războiul Rece – a fost relația între Germania și Rusia, pentru că unite, ele sunt singura forță care ne-ar putea amenința. Să ne asigurăm că asta nu se întîmplă.” George Friedman, CEO STRATFOR la ​​Consiliul pentru Afaceri Externe din Chicago

 

Criza ucraineană nu are nimic de-a face cu Ucraina. Este vorba despre Germania și, în special, despre o conductă care leagă Germania de Rusia numită Nord Stream 2. Washington vede conducta ca o amenințare la adresa primatului său în Europa și a încercat să saboteze proiectul la fiecare pas. Chiar și așa, Nord Stream a avansat și este acum complet operațional și gata de utilizare. Odată ce autoritățile germane de reglementare oferă certificarea finală, livrările de gaze vor începe. Proprietari germani și întreprinderile vor avea o sursă sigură de energie curată și ieftină, în timp ce Rusia va avea o mărire semnificativă a veniturilor din gaze. Este o situație cîștigătoare pentru ambele părți.

Politica externă a SUA nu este mulțumită de aceste evoluții. Americanii nu vor ca Germania să devină mai dependentă de gazul rusesc, deoarece comerțul construiește încredere și încrederea conduce la extinderea comerțului. Pe măsură ce relațiile se deschid, mai multe bariere comerciale sunt ridicate, reglementările sunt relaxate, călătoriile și turismul cresc, iar o nouă arhitectură de securitate evoluează. Într-o lume în care Germania și Rusia sunt prieteni și parteneri comerciali, nu este nevoie de baze militare americane, nu este nevoie de arme și rachete scumpe și de sisteme de rachete din SUA și nu este nevoie de NATO. De asemenea, nu este nevoie să tranzacționați oferte de energie în dolari americani sau pentru a umple trezorerii americane pentru a echilibra conturile. Tranzacțiile între partenerii de afaceri pot fi efectuate în propriile monede, ceea ce va produce rapid o scădere bruscă a valorii dolarului și o schimbare dramatică în puterea economică. Acesta este motivul pentru care administrația Biden se opune Nord Stream.

Nu este doar o conductă, este o fereastră către viitor; un viitor în care Europa și Asia sunt atrase mai aproape una de cealaltă într-o zonă de liber schimb masiv care le crește putere reciprocă și prosperitate, în timp ce lasă SUA pe dinafară, privind înăuntru.

Relațiile mai calde dintre Germania și Rusia semnalează încetarea ordinii mondiale „unipolare”. SUA au supravegheat în ultimii 75 de ani. O alianță germano-rusă amenință că va grăbi declinul Superputerii care se apropie în prezent de abis. Acesta este motivul pentru care Washingtonul este hotărît să facă tot posibilul pentru a sabota Nord Stream și a menține Germania pe orbita sa. Este o chestiune de supraviețuire.

Aici intervine Ucraina. Ucraina este arma preferată a Washingtonului pentru a torpila Nord Stream și a pune un fitil între Germania și Rusia. Strategia este preluată din prima pagină a Manualului de politică externă al SUA, sub rubrica: Dezbină și stăpînește. Washingtonul trebuie să creeze percepția potrivit căreia Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Europei. Acesta este scopul. Ei trebuie să arate că Putin este un agresor însetat de sînge, cu un temperament de om cu degetul pe trăgaci și în care nu se poate avea încredere. În acest scop, mass-media a primit sarcina de a repeta într-una, „Rusia plănuiește să invadeze Ucraina.” Ceea ce a rămas nespus este că Rusia nu a invadat nici o țară de la dizolvarea Uniunii Sovietice și că SUA au invadat sau au răsturnat regimuri în peste 50 de țări în aceeași perioadă de timp și că SUA mențin peste 800 baze militare în țări din întreaga lume. Nimic din toate acestea nu este raportat de mass-media, ci accentul este pus pe „Putin cel Rău”, care a adunat aproximativ 100.000 de soldați de-a lungul graniței Ucrainei, amenințînd să cufunde toată Europa într-un alt război sîngeros.

Toată propaganda de război isterică este creată cu intenția de a produce o criză care poate fi folosit pentru a izola, a demoniza și, în cele din urmă, a diviza Rusia în unități mai mici. Ținta reală, însă, nu este Rusia, ci Germania. Consultați acest fragment dintr-un articol de Michael Hudson la The Unz Review:

„Singura cale care le-a rămas diplomaților americani de a bloca achizițiile europene este să incite Rusia să dea o replică militară și apoi să susțină că pedepsirea Rusiei depășește orice interes economic pur național. În calitate de asistent al Secretarului de Stat, războinica Victoria Nuland a explicat într-o comunicare de presă a Departamentului de Stat din 27 ianuarie: „Dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul Nord Stream 2 nu va merge mai departe.” („America’s Real Adversaries Are Its European and Other Allies”, The Unz Review).

Lucrurile sunt scrise în fața noastră în alb și negru. Echipa Biden vrea să „incite Rusia să dea o replică militară” pentru a sabota Nord Stream. Asta înseamnă că va exista un fel de provocare menită să-l determine pe Putin să-și trimită trupele peste graniță pentru a apăra etnicii ruși în partea de est a țării. Dacă Putin prinde momeala, răspunsul ar fi rapid și sever. Mass-media va critica acțiunea ca fiind o amenințare la adresa întregii Europe, în timp ce liderii din jurul lumii îl vor denunța pe Putin drept „noul Hitler”. Aceasta este strategia Washingtonului pe scurt, iar întreaga producție este orchestrată cu un singur scop în minte; să facă imposibil din punct de vedere politic pentru cancelarul german Olaf Scholz să treacă Nord Stream prin procesul de aprobare finală.

[…] Prin urmare, opinia publică din Germania susține cu toată tăria Nord Stream, ceea ce ne ajută să înțelegem de ce Washington a stabilit o nouă abordare. Sancțiunile nu vor funcționa, așa că Unchiul Sam a trecut la Planul B: Creați o amenințare externă suficient de mare astfel încît Germania va fi forțată să blocheze deschiderea conductei. Sincer, strategia miroase a disperare, dar trebuie să fii impresionat de perseverența Washingtonului. […] Luni, președintele Biden a susținut prima sa conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă. Baloanele de săpun care au acoperit evenimentului au fost pur și simplu fără precedent.

Totul a fost orchestrat pentru a produce o „atmosferă de criză” pe care Biden a folosit-o pentru a face presiuni pe cancelar în direcția politicii SUA. La începutul săptămînii, Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus în mod repetat că „o invazie a Rusiei este iminentă”. Comentariile ei au fost urmate de Nick Price, care a declarat că agențiile de informații i-au furnizat detalii despre o presupusă operațiune de „diversiune” („false flag”) susținută de Rusia, care se preconizează că va avea loc în viitorul apropiat în estul Ucrainei. Avertizarea lui Price a fost urmată duminică dimineață de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, susținînd că o invazie rusă s-ar putea întîmpla oricînd, poate „chiar mîine”. Acest lucru s-a întîmplat la doar cîteva zile după ce agenția Bloomberg News își publicase titlul senzațional și complet fals că „Rusia invadează Ucraina”. Puteți vedea schema aici? Puteți vedea cum au fost folosite toate aceste afirmații fără temei pentru a pune presiune asupra neștiutorului cancelar german care nu părea conștient de campania îndreptată spre el?

După cum era de așteptat, lovitura finală a fost dată de însuși președintele american. Pe parcursul conferinței de presă, Biden a declarat cu tărie că, „Dacă Rusia invadează... nu va mai fi un Nord Stream 2... Îi vom pune capăt.”

 

(Traducere Gh. Fedorovici. Pentru textul integral, vezi https://www.unz.com/mwhitney/the-crisis-in-ukraine-is-not-about-ukraine-its-about-germany/)