sâmbătă, 25 iunie 2016

Europa sub ocupația UE



Nu te poți ocupa pe tine însuți – aceasta este strategia care explică succesul celei mai subtile operațiuni de invazie din istorie. „Noi” sîntem „voi”. Pentru mulți, faptul că forța militară care i-a ocupat are aproape același nume cu propria lor țară sau cu entitatea geografic-politică de care aparțin înseamnă că sînt liberi. Această confuzie explică în parte șovăiala cu care britanicii au reușit să se elibereze, în cele din urmă.
Marea Britanie s-a retras din UE din motive de siguranță (vezi un comentariu util și echilibrat aici: https://alexandruracu.wordpress.com/2016/06/24/inceputul-sfarsitului-unei-iluzii/). Ieșirea britanicilor spune că UE reprezintă o amenințare – pentru Marea Britanie, desigur, dar poate că, în egală măsură, pentru orice țară. O amenințare pentru Europa. Marea Britanie s-a retras din UE tocmai pentru că este o țară europeană și vrea să rămînă astfel. Rămîne de văzut cine va invada cel dintîi: UE sau Marea Britanie?
Deocamdată însă, ofensiva îi aparține Poloniei, țării abandonate de aliați „imperiului răului”. Ca răspuns la manifestațiile anti-guvernamentale organizate la începutul acestei luni în Polonia, președintele partidului de guvernămînt Dreptate și Lege (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat că Polonia trebuie să fie un membru al Uniunii Europene pentru că vrea să aibă o influență asupra destinului Europei (“Today, being in Europe means being in the EU. We want to be a member of the European Union, because we want to have an influence on Europe’s fate. But our position depends above all on our strength. We have to gain a strong position, become a strong, European nation,” https://www.rt.com/news/345447-poland-anti-government-march/)
Marea Britanie s-a retras din UE pentru că simțea că nu poate influența destinul Europei, și că, dimpotrivă, UE îi influența destinul într-un mod la fel de dezastruos ca cel în care influențează destinul Europei. Așa-numita criză constituțională polonă este determinată de fapt de efortul UE de a-și păstra destinul neinfluențat de Polonia, singura țară din UE care mai poate fi numită propriu-zis europeană. Pentru că este singura care mai luptă pentru sufletul Europei.
Consiliul Europei (poate că nu ar fi deplasat să-l numim Reichstag nu doar pentru modul în care sînt luate deciziile [1], ci mai ales pentru deciziile însele), consideră că schimbările aduse de PiS Curții Constituționale polone (controlată de UE prin partidul Platforma Civică, al cărui președinte a fost Donald Tusk, actualul președinte ale UE, sprijinit necondiționat de Angela Merkel) subminează domnia legii și violează standardele UE. Într-adevăr, apelul lui Kaczynski la înnoire morală și decomunizare este opus invitației UE la promiscuitate morală și servilism politic (poate că de aceea și este atît de iubită de politicienii români, care tocmai au votat legea nepotismului pentru eternitate). În comparație cu decizia Consiliului național de etică al Germaniei, care cerea cu doi ani în urmă decriminalizarea incestului (deocamdată, doar între frați http://www.independent.co.uk/news/world/europe/german-ethics-council-calls-for-incest-between-siblings-to-be-legalised-by-government-9753506.html), intenția Poloniei de a interzice avortul (http://www.dw.com/en/polands-catholic-church-seen-as-moral-authority/a-19300666) și de a gîndi o politică în acord cu principiile creștine reprezintă o amenințare. O amenințare la adresa Uniunii Europene care ar putea reprezenta singura șansă pentru Europa.        

Notă:

[1] “It is a strange paradox: the building is full of windows but not transparent at all. The public won’t see anything of what goes on in there. Symbolic for the Council, which decides everything behind closed doors anyway.” https://www.theguardian.com/cities/2015/jan/30/eu-new-council-building-brussels-change-image