marți, 14 noiembrie 2017

Vrei să fii fericit?



Invitat la emisiunea „Profesioniștii”, Dem Rădulescu oferă un sfat sănătos: Vrei să fii fericit? Mulțumește-te cu ce ai. Iar dacă asta nu este suficient, privește în jos, la cei mai nefericiți decît tine. De pildă, la un orb (https://www.youtube.com/watch?v=PWh-Z6Dr8r4).
La prima vedere, regretatul actor pare să recomande o atitudine practică menită să asigure, dacă nu fericire, atunci măcar o oarecare consolare. Însă ceva mai devreme în cursul emisiunii Dem Rădulescu observase deja că „România este în comă … noi sperăm să-l mai readucem [la viață][însă] pe ring, nu cred ” (min. 29-30).
Cum mai poate cineva să fie fericit într-o țară care se dezintegrează precum regatul Regelui Berenger din Regele moare, într-o țară care nici măcar nu mai poate sta în picioare de vreme ce se află în comă? Poți să fii fericit pentru că nu ești în locul victimei unei agresiuni? Să ne vorbească Dem Rădulescu despre fericirea de a-ți putea continua viața într-o lume aflată în comă?
  „Vrei să fii fericit? Privește în jos, la ce înseamnă durere,” insistă Dem Rădulescu, dîndu-i dreptate lui Eugen Ionescu: absența văzului este cea mai mare nenorocire. Privește în jos la cei care nu văd, oameni simpli sau educați, săraci sau bogați. Privește în jos la o țară aflată în comă ca la una care și-ar putea reveni oricînd. O țară care nici măcar nu-și dă seama că nu vede. Este în comă, dar s-ar putea trezi dacă se află cineva lîngă ea. Parafrazîndu-l pe C. S. Lewis, s-ar putea spune că nu poți fi fericit lîngă ea, dar cu siguranță nu vei putea cunoaște fericirea departe de ea. În ciuda ofertelor generoase venite din SUA și Israel, Dem Rădulescu a preferat să rămînă în țară. Dar chiar dacă ar fi plecat, ar fi rămas lîngă ea.
Deocamdată, însă, majoritatea românilor privesc în sus chiar și atunci cînd privesc în jos. Privim la o altă țară, la una ca afară. În acest timp victima, tot mai singură, se stinge încet în salonul învăluit de lumina cenușie.