miercuri, 19 iunie 2019

Blestemul iubirii


Din binecuvîntarea patriarhală a perioadei de examene școlare, aflăm că „Examenele vă vor aduce o confirmare a muncii voastre din ultimii ani școlari și vor fi prilej de bucurie pe care o veți împărtăși împreună cu dascălii și părinții voștri.” (https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/binecuvantare-si-incurajare-pentru-examene-145284.html)
Sigur, la examene nu se întrec doar cei care au muncit, ci mai ales cei care au muncit cu cei care au plătit. Cei care au și muncit, au și plătit sînt binecuvîntați deja. Însă o binecuvîntare în plus nu strică niciodată.  
Cîntecul, „Cine iubește și lasă” interpretat memorabil de Maria Tănase, îi blestemă pe toți cei care iubesc și lasă. Deși cei care nu iubesc, dar iau ce-i al altuia (nota, locul, munca, speranțele, viața), sînt mai numeroși.
Normal ar fi ca celui care nu iubește și ia, și Dumnezeu să-i ia ceva.
Dar cîntecul Mariei Tănase are dreptate pînă la capăt: cei care iubesc și lasă sînt mai vinovați decît cei care pun labele pe ceea ce nu li se cuvine. Pentru că lași ca munca să-ți fie furată de cei care nu muncesc, pentru că lași ca iubirea să-ți fie furată de cei care nu iubesc, ești vrednic de
târâișu’ șarpelui
și pasu’ gândacului,
vâjâitu’ vântului,
pulberea pământului.