vineri, 28 iunie 2019

Maneaua sufletului românesc și cultura de sexodrom


Mi-am înscris odată copilul la un curs de dansuri populare. După primele trei ședințe, în care singura muzică de lucru a fost maneaua, l-am retras.
Grigore Leșe a fost prezent la mitingul de susținere a dlui Andrei Pleșu (https://www.mediafax.ro/social/sute-de-persoane-in-piata-universitatii-la-un-miting-pro-plesu-dupa-atacurile-de-la-postul-antena-3-foto-12274331). Maestrul Leșe merge cu toată lumea bună care preferă lemnul și spațiile mici. Este foarte sever cu Maria Tănase, pe care o critică într-una din cărțile publicate de Humanitas pentru degradarea cîntecului popular românesc prin urbanizare și stilizare, dar în schimb face emisiuni cu Loredana Groza (http://www.tvr.ro/loredana-groza-aduce-muzica-satelor-romanesti-pe-drumul-lui-lese_14254.html#view), care a înnobilat cîntecul popular românesc prin celebra Zig-Zagga. De altfel, noblețea cîntecului tradițional românesc este salvată de la experimentele periculoase ale Mariei Tănase, fiind exprimată strălucit de atitudinea și ținuta Loredanei, după cum se poate vedea și din acest videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=pRrLxQ2iyUE.
Aflu că „Centrul Național al Dansului București, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), subvenționat  de la buget, în acest an, cu 2. 037 mii lei (circa 430.000 de euro), găzduiește în luna iunie, potrivit site-ului oficial, două spectacole: Sexodrom, respectiv Open, prin care se promovează apartenența la comunitatea minorităților sexuale.” (https://www.activenews.ro/stiri-social/Centrul-National-al-Dansului-promoveaza-homosexualitatea.-Ministerul-Culturii-Aceste-spectacole-nu-sunt-pe-lista-aprobata-de-minister-156675)
Mi se pare normal: atunci cînd de cultura și identitatea națională se ocupă oportuniști și oameni de serviciu sau de servicii, ajungem inevitabil să alegem între manele și sexodrom. Nu mai putem alege între Loredana și Maria Tănase, ci între Loredana, Lady Gaga și Vali Vijelie. Sincer să fiu, în această situație îl prefer pe domnul Vali.
Propun să profităm de ocazie și să ne înscriem cît mai repede copiii la cursul de manele românești tradiționale, pînă nu e prea tîrziu. Este probabil singura șansă de a-i salva de cealaltă opțiune pe care ne-o lasă oamenii de cultură români: sexodromul.