luni, 16 aprilie 2018

Rebus


Combinarea inițialelor din abrevierea B.O.R. duce la variantele ROB, ORB, BRO sau OBR. Toate aceste acronime au sens în cadrul B.O.R., fiind cultivate corespunzător. Inclusiv OBR (abrevierea lui Office for Budget Responsibility, Biroul de previziuni financiar-economice al guvernului Regatului Unit al Marii Britanii,). În definitiv, responsabilitatea pentru buget a BOR nu exprimă decît grija slugii bune, credincioasă în puține pentru a fi pusă peste multe (Matei, 25). Scrie și în Evanghelie, stupid!
Este adevărat că toate aceste nume nu miros la fel de dulce precum titlul oficial: preferăm să nu vedem că B.O.R. este ORBită de necredință și ROBită de patimi, că frățietatea actuală a mai-marilor B.O.R. este una de gașcă, una dintre „bros”. Deși toate formulele sînt îndreptățite, pînă la urmă sigla B.O.R. este cea mai bună, întrucît le include pe toate celelalte. Era firesc, era inevitabil să fie inclusă la rîndul ei în numărul de înmatriculare al tovarășilor din cartier cu merțane, audi și bmw-uri negre. Din cartierul lor, desigur.
Bineînțeles, în realitate lucrurile sînt ceva mai complexe. Pe coloana din stînga a portalului Adevărul, de pildă, aflăm despre legăturile „controversate” ale Patriarhului Daniel și omul de afaceri Iulian Dascălu (http://adevarul.ro/locale/resita/cum-arata-manastirea-construita-satul-natal-patriarhului-daniel-finantata-omul-afaceri-iulian-dascalu-daca-s-a-finaliza-foarte-repede-bate-ochi-1_5ad3242cdf52022f75da5001/index.html). Pe coloana din dreapta sîntem informați despre experiența lui Rahyndee James, aflată de șase ani în industria porno. Nu că ar avea vreo legătură unii cu alții, dar nu poți să nu te miri cît de mică e lumea...
Dar, cum ziceam, lucrurile sînt complexe. De pildă, există jocuri de cuvinte – în acest caz, jocuri de putere – care îi pot scăpa pasionatului amator de cuvinte încrucișate. Bineînțeles, dacă respectivul amator este creștin ortodox român, aceste jocuri îi vor scăpa pînă la Judecata de Apoi. Din simplul motiv că B.O.R. nu pare dispusă să dea dezlegare la Adevăr. În B.O.R. se dă dezlegare doar la pește. Și la Rahyndee James. Cu o singură condiție: creștinii nu trebuie să aibă icoană în dormitor, nici deasupra mesei din bucătărie. Bineînțeles, canonic vorbind, creștinul ortodox din România de astăzi poate avea icoană peste tot. Cu o singură condiție: să nu o ia în seamă.
Există jocuri de cuvinte complexe, tainice chiar. E greu să deduci MSD din BOR, nu-i așa? Care-i logica, în fond? Mai ales că MSD se ocupă de contracepție, vaccinuri și medicație (https://www.msdresponsibility.com/our-approach/, http://msdformothers.com/)
Proiectul „Respect Mama. Respect Viața” al Fundației World Vision Romania este lansat cu sprijinul MSD Romania (https://www1.agerpres.ro/comunicate/2018/04/04/comunicat-de-presa-fundatia-world-vision-romania-11-20-08)
Fundația World Vision are un parteneriat cu Patriarhia Română (https://blog.worldvision.ro/congresul-national-hristos-impartasit-copiilor/). Problema e că, din cîte am văzut, MSD nu pare să fie preocupată la fel de mult și de respectul pentru copii. Speculez acum, dar mă gîndesc că vaccinurile ar putea acoperi o parte din riscurile pe care sarcina o reprezintă pentru femeile însărcinate. Pe vremea mea, aceste femei erau numite mame. Astăzi, ele sunt considerate victime.
Bineînțeles, regret faptul că MSD rimează cu BDSM, dar îmi asum acest risc de vreme ce este vorba despre o legătură care nu poate fi dedusă decît de creștinii pravoslavnici, ca mine. Adică de marea majoritate.
Dar cum naiba să ajungi de la BOR la MALL? „Dacă în locul de primar, vacant acum, și în locul de epitrop-efor la Sf. Nicolae s-ar numi tot nenea Cațavencu?”
Bine, între timp nenea Cațavencu s-a numit tot ce se putea numi: patriarh, președinte, roză. Să fie sănătos și să-i dea Dumnezeu după inima dumisale. Treaba mea nu e cum se numește el, ci cum se numesc femeile însărcinate. Cum se numesc copiii lor. Cum ne numim noi.
Dar care este chestia cu MALL-ul? Uite, asta:
„(Iulian) Dascălu a „explodat“ în afaceri în 1999, cu un credit substanţial obţinut de la Banca Naţională a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, preşedintele Centrului Cultural Elen şi consilier al Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh. A construit mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iaşi.”
Marele Combinator poate face combinații chiar și atunci cînd nu are la dispoziție literele potrivite (vezi Dale Pesmen, Russia and Soul: An Exploration, Cornell University Press, New York, 1959, pp. 203-205).
Sluga bună și credincioasă a intrat întru bucuria domnului ei, așa cum intră toți acei creștini ortodocși în MALL.
Eu, însă, aștept Învierea morților și o altă bucurie. 
Amin!