joi, 23 iulie 2015

Pastorală (I)



Înţeleg că următorul termen pentru judecarea celor şapte violatori din Vaslui a fost stabilit pentru 14 august, în ajunul Adormirii Maicii Domnului. Cu o justiţie care i-a pus deja în libertate (în condiţiile în care trei dintre ei îşi recunoscuseră fapta), considerând că arestul depăşeşte în severitate gravitatea faptei comise («măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora» http://www.mediafax.ro/social/cei-sapte-vasluieni-care-au-violat-o-fata-de-18-ani-pana-la-lesin-obligati-sa-vina-zilnic-la-politie-14622045 ), victimele din România pot adormi la rândul lor de pe acum. Evreilor care se plâng că nu-i uşor să fii poporul ales, ar trebui să le răspundem: Da? Ia veniţi să vedeţi cum e să trăieşti şi să mori în Grădina Maicii Domnului!
Două zile mai târziu, în 16 august, se vor împlini cinci ani de la incendiul de la Maternitatea Giuleşti în urma căruia au murit şase bebeluşi. La vremea respectivă, un articol din Ziarul Lumina ne îndemna să vedem partea plină a paharului: nu au murit chiar toţi bebeluşii din salon, aproape jumătate au supravieţuit, ceea ce este o minune (http://ziarullumina.ro/ajutor-minuni-mulumiri-23300.html).
De fapt, totul este o minune în România: faptul că cinci bebeluşi au supravieţuit unui complot, cum bine l-a numit cineva (http://ziarullumina.ro/lanul-slabiciunilor-23708.html), care trebuia să transforme în cenuşă întregul spital – parte a unui complot mai mare, îmi vine să adaug, care tinde să pârjolească întreaga ţară; sau faptul că victima violatorilor a supravieţuit fizic până acum. Deşi nu e sigur dacă va supravieţui şi în continuare: cu cei şapte în libertate, are victima asigurată protecţia poliţiei?
Un preot a numit accidentul de la Maternitatea Giuleşti „tragedia întregului nostru popor” (http://ziarullumina.ro/raspunsuri-duhovnicesti-incidentul-de-la-giulesti-o-drama-a-tuturor-23898.html), în sensul în care poporul este cumva responsabil, prin păcatele sale şi îndepărtarea de Dumnezeu pentru asemenea nenorociri. Dar chiar dacă poporul este păcătos şi puţin credincios, moartea bebeluşilor sau batjocorirea tinerelor exprimă totodată tragedia poporului de a fi stăpânit de indivizi patologici, complici ai violatorilor şi marilor jefuitori şi criminali.
Despre această tragedie Ziarul Lumina, Biserica Ortodoxă Română nu vorbeşte niciodată. Iar prin tăcerea ei le împiedică şi pe victime să vorbească.