joi, 8 martie 2018

Elefanții albi



Chiar dacă Ziua Mamei este sărbătorită în România în prima duminică din luna mai, Ziua Femeii nu poate să nu fie și Ziua Mamei, în ciuda eforturilor dramatice recente de anulare a naturii de mamă a femeii.
Doar femeia poate vedea dealurile ca pe niște elefanți albi. Mama este elefantul alb din femeie, mai întîi, chiar dacă bărbații nu vor să vadă decît dealurile. De aceea, femeia poate vedea și simți elefantul alb din pîntecele ei și din lume.
Hills Like White Elephants este o povestire scurtă a lui Hemingway. Există pe youtube cîteva dramatizări (asta mi s-a părut cea mai bună, https://www.youtube.com/watch?v=-l0OSeRUywk, tocmai pentru că refuză sfîrșitul deschis al povestirii). Textul, cu adnotări utile, la https://genius.com/Ernest-hemingway-hills-like-white-elephants-annotated. Pentru un comentariu-lecție (o analiză literară de un nivel încă neatins în România) vezi Stanley Renner, “Moving to the Girl's Side of 'Hills Like White Elephants.'” The Hemingway Review 15.1 (1995): 27-41 https://www.montclair.edu/media/montclairedu/chss/departments/english/enwr106/AR_Renner_Moving_to_the_Girls_Side_of_Hills_like_White_Elephants_106.pdf). Pentru un comentariu excelent care proiectează tema povestirii în planul conflictului actual dintre tabăra pro-choice și cea pro-life, vezi http://salvomag.com/new/articles/salvo21/harms-way-men-abortion-hemingway.php. În fine, pentru ambivalența expresiei „white elephant” (un dar deosebit de valoros, pe care nu ți-l permiți însă), vezi https://en.wikipedia.org/wiki/White_elephant
Dacă există astăzi în România atîția elefanți albi este pentru că unele femei s-au hotărît să fie mame, iar unii bărbați, tați. Adevărate femei și adevărați bărbați. Și unii, și alții, Elefanți albi.