marți, 7 august 2018

Alimentația sănătoasă și urmările ei


Nu înțeleg de ce este nevoie de camera ascunsă pentru a afla că sîntem bine tratați (https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/camera-ascunsa-producatorii-de-fructe-si-legume-folosesc-pesticidele-dupa-ureche-le-dau-azi-si-maine-vin-cu-ele-pe-piata.html). E ca și cum ai folosi camera ascunsă pentru a-l întreba pe fiecare politician din ultimii treizeci de ani dacă i-a tratat pe români cu altceva afară de m...e.
Mi se pare interesant că harbujii, pătlăgelele sau vinetele cad în aceleași categorii cu cele două ideologii, stînga și dreapta, care ne bîntuie: unele sînt umflate cu pompa, altele doar injectate.
L-am întrebat pe domnul Costică, antreprenor, apropitar și cu loc rezervat la tarabă în piață, cum devine chestiunea, adică care categorie este mai sănătoasă:
— Ehe, care e mai sănătoasă... Ambele-s sănătoase, că d-aia se vinde!
— Păi, dacă nu este altceva... încerc eu o problematizare.
— Altceva ce? mi-o taie el scurt, prefăcîndu-se că nu pricepe. Dacă se cere, înseamnă că-i bun.
— Dar vi se pare în regulă ca oamenii să se usuce sau să se umfle din cauza pesticidelor?
— Asta e pentru că nu mănîncă sănătos, trebuie să le mai combine și ei: o zi umflate, o zi injectate.
Împreună cu elita noastră intelectuală, domnul Costică ilustrează la propriu acest principiu fundamental al moderației: uscat în jumătatea de sus, umflat în cea de jos.
Și viceversa.