vineri, 24 mai 2019

Spiritism electoral


Mi se pare semnificativ că în timpul mandatului celui mai dezbinator dintre conducătorii României, un primar penelist opune armata română de astăzi armatei române de ieri:
„Dumneavoastră sunteți onorați că sunteți aici, în acest moment istoric pentru orașul nostru, iar orașul rămâne cu statuia demnității noastre, cu o statuie care ne amintește de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor și sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostașii, generalul Moșoiu - îi vedeți acolo? - ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alții, pe un Guvern sau pe altul, dar pe țara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcție sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează”
„Armata celestă”, eroii României sînt puși să defileze pentru UE, pentru anti-corupție, pentru valorile UE. Dacă ministrul Apărării Naționale ar fi fost numit de USR, ne-am fi putut aștepta ca militarii activi de astăzi să fie obligați să defileze inclusiv pentru referendumul din 26 mai. O anumită animozitate este de înțeles între tabere diferite, între conservatori și progresiști, între stînga și dreapta, etc. Dar de-abia în timpul mandatului lui Iohannis repulsia elitei față de trecutul și istoria României a fost cristalizată ca opoziție între cei vii și cei morți, de-abia acum au fost dezgropați morții buni, eurocentriști, pentru a lupta împotriva morților și viilor răi, care votează cu pesedeul. Poate că opoziția liberală ar fi încercat să invoce spiritele morților și fără ajutorul lui Gandalf:
„În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand și regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voiește ca să se ridice și să ajute un popor, lucrează prin cine voiește El, când voiește și cum voiește, ca noi să învățăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar și oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute.” https://basilica.ro/samarineanul-milostiv-este-chipul-iubirii-lui-hristos-in-oameni/ (din predica Patriarhului Daniel din ziua alegerilor prezidențiale din 2014). Dar nu ar fi fost poate la fel de eficace.
Faptul că MApN nu a trimis militari la ceremonia de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand din Oradea arată că actuala guvernare a înțeles miza dezbinatoare a acțiunii de înlocuire a statuii lui Mihai Viteazul cu cea a lui Ferdinand (la trei sute de metri de monumentul închinat deja Reginei Maria (http://www.bihon.ro/regina-maria-ai-a-regasit-locul-in-oradea/1183691).
Inițial mă gîndisem să boicotez referendumul pe justiție și să votez Peter Costea la europarlamentare. Evenimente recente, precum cel descris mai devreme, m-au făcut să mă răzgîndesc: voi vota NU la referendum și pentru PSD la europarlamentare. (Alexandru Racu argumentează convingător împotriva boicotării referendumului https://alexandruracu.wordpress.com/2019/05/22/referendum-2019/).
Poate că membrii USR nu sînt corupți moral, precum pesediștii, dar mi se pare că și-au demonstrat din plin corupția spirituală prin opoziția lor față de referendumul pentru căsătorie de anul trecut, prin susținerea avortului (https://evz.ro/sustinatoare-usr-avort.html). Sprijinul de care se bucură useriștii din partea unor intelectuali creștini precum Ana Blandiana („chiar şi fizic, membrii USR sunt deosebiți de ai celorlalte partide.” https://newsweek.ro/interviuri/ana-blandiana-daca-tinerii-nu-se-vor-duce-la-vot-oamenii-ca-mine-raman-niste-personaje-ridicole?fbclid=IwAR2mOpi_UYhf7LKWPnyXz34Htek29IYKov03i7uLZGSt47LakSsZXWDAYZs), este reprezentativ pentru confuzia teologiei ortodoxe române cu privire la raportul clasic dintre Atena și Ierusalim, BOR percepînd și recomandînd cultura în genere ca pe o formă de spiritualitate. Useriștii arată diferit, arată mai bine, pentru că sînt mai puri, sînt curați, nu fură, nu mint. Degajă spiritualitate, fapt cu atît mai vizibil cînd îi comparăm cu naturile primitive ale pesediștilor. PSD-ul nu vrea să ne schimbe și nu vrea să se schimbe. Opoziția vrea să ne spiritualizeze pe toți.
Dar tocmai PSD-ul este singura forță care poate împiedica spiritualizarea țării, transformarea ei de valul de progresism iluminist care ne va face pe toți să defilăm cu mîndrie prin dreptul monumentelor imperiale UEuropene: instituții, valori și drepturi care le vor substitui pe cel românești așa cum a fost înlocuită statuia lui Mihai Viteazul la Oradea.