Ca niște părinți responsabili, teologii ortodocși ne pregătesc pentru viitor. În mod normal, viitorul ar trebui să lase teologia nealterată, însă dacă vedem ce face prezentul din teologie, înțelegem că îngrijorările pe care le-am putea avea pentru soarta teologiei în viitor sunt inutile: prezentul a avariat-o deja atît de grav încît a devenit de nerecunoscut. Iată o mostră:
„Credem că Dumnezeu a lăsat această creativitate și latura științifică de modernitate, de progres sub toate domeniile, de care Biserica nu poate face abstracție”
Observația de mare complexitate tehnologică îi aparține decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Pentru a vedea cum arată dezastrul agravat în formă continuată, urmăriți întregul material la https://basilica.ro/as-alege-inca-o-data-cariera-aceasta-didactica-spune-decanul-facultatii-de-teologie-ortodoxa-din-alba-iulia/.
Știu că profesorii, în special cei din învățămîntul superior, se plîng regulat de nivelul redus de cultură generală al studenților iar uneori chiar și de capacitatea lor de a înțelege și reține lucruri simple. Nu i-am auzit însă niciodată să critice aberațiile emise de profesori. Am dat zilele trecute peste părerile unui profesor universitar (de istorie sau economie, nu mai știu sigur), care susținea că distributismul este legionar pentru că l-au promovat legionarii sau că încercarea de a găsi un sistem care să combine socialismul și capitalismul este legionară pentru că legionarii l-au căutat la rîndul lor.
A reflectat vreunul dintre profesorii universitari asupra căii suveranist-europene propuse de Daniel David (https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/rectorul-ubb-daniel-david-face-apel-la-ratiune-dupa-anularea-alegerilor-sa-unim-romaniile-polarizate-intr-o-romanie-euroatlantica-puternica)? Bun, atunci ar trebui să așteptăm cu seninătate ca latura științifică de modernitate să rezolve decalajul actual dintre nivelul studenților și cel al profesorilor. Nu mai e mult.