sâmbătă, 25 ianuarie 2025

Despre implicațiile posibile ale furtului unor piese din tezaurul dacic

 

„Punctul central al expoziției este identitatea dacilor și comorile lor impresionante de aur și argint”

(Din programul expoziției „Dacia – imperiul aurului și argintului” găzduită de Muzeul Drendt, 7 iulie 2024–26 ianuarie 2015, https://drentsmuseum.nl/en/exhibitions/dacia-empire-of-gold-and-silver)

 

1. Este semnificativ că atacul s-a petrecut în ultima noapte în care piesele dacice mai erau expuse (expoziția urmînd să se închidă mîine), dar și în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor și, totodată, în contextul în care identitatea românească a început să devină importantă, chiar dacă în forme care reflectă mai degrabă alienare decît o conștiință națională reală. Cel mai probabil, furtul va încuraja dezvoltarea religiei românismului, iar pierderea coifului dacic va fi depășită prin găsirea unei coroane a neamului.

2. Nu exista pază în sala de expoziție (https://nltimes.nl/2025/01/25/ancient-gold-artifacts-stolen-drents-museum-robbery).

3. Arthur Brand, un istoric de artă cu autoritate, specializat în cazuri de opere furate, scuză conducerea muzeului, pregătind totodată opinia publică pentru pierderea definitivă a pieselor dacice: „gold is stolen to be melted down. For Romania, this is a disaster; this collection was significant national heritage” (https://nltimes.nl/2025/01/25/ancient-gold-artifacts-stolen-drents-museum-robbery).

4. Lucrul acesta nu s-ar fi întîmplat dacă statul român i-ar fi încredințat lui Trump ce ne-a mai rămas din tezaur după ce acesta a fost fragmentat de ruși. Spre deosebire de noi, însă, Danemarca încă mai are timp să tragă concluziile inevitabile din această lecție și să cedeze mai repede Groenlanda, Insulele Feroe și orice mai sunt Statele Unite dispuse să primească.