sâmbătă, 8 octombrie 2022

Cortina digitală

 

Noua ordine mondială, a cărei instaurare este accelerată de prăbușirea Rusiei în capcana din Ucraina, este pregătită să închidă sau cel puțin să separe lumea printr-o cortină superioară celei de fier din secolul trecut. Controlul, cenzura și eliminarea indivizilor și societăților disidente se vor realiza printr-o simplă suspendare sau eliminare a contului de utilizator. Nu mai sunt necesare anchete, torturi, crime. Teroarea va fi ea însăși digitalizată.

Totalitarismul comunist ne-a lăsat impresia că sistemul totalitar este primitiv, violent, brutal. Ne este greu să asociem totalitarismul cu progresul tehnologic și să ne gîndim că libertatea de care ne bucurăm acum prin intermediul internetului și tehnologiei ne-ar putea fi redusă exact prin aceste mijloace. 

Ordinea viitoare va fi digitală și doar societățile digitalizate vor putea participa la ea. Digitalizarea este noua formă de civilizație, iar România se străduiește să devină civilizată. Într-o cultură digitală, progresul poate fi mult mai accelerat, mai ales atunci cînd te bucuri de viteze superioare de internet. Digitalizarea îți permite să arzi etapele dezvoltării, cum ne explica ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (https://www.edupedu.ro/vom-fi-peste-8-10-ani-acolo-unde-estonia-important-este-sa-ardem-etapele-in-digitalizare-ministrul-cercetarii-sebastian-burduja/; vezi și la https://www.bursa.ro/sebastian-burduja-ministrul-digitalizarii-pana-la-mijlocul-anului-viitor-cel-mai-tarziu-vom-avea-o-identitate-digitala-86606749).

 

Într-o lume digitalizată viața socială, economică și, în curînd, chiar și cea biologică vor fi tot mai dificil de desfășurat în afara rețelei:

 

„[…] ne putem aștepta ca această nouă ordine să pună virtualul pe primul loc, să fie integrată vertical și să facă din parteneriatul public-privat o parte esențială a sistemului său de operare.

Cînd Statele Unite au construit ordinea inițială de după război, care a dat startul erei globalizării, a fost cea mai mare națiune producătoare și comercială de pe pămînt, așa că în acel moment regulile de aplicare a liberului comerț cu mărfuri urmăreau să îmbogățească în mod disproporționat America. Acum, China este cel mai mare producător și națiune comercială, iar economia SUA este din ce în ce mai dominată de industrii foarte diferite – în special finanțe, tehnologie și servicii digitale. În mod similar, Europa (cu unele excepții, în special Germania) este, de asemenea, din ce în ce mai obsedată de „economia digitală” și și-a propus în mod deschis să devină o „superputere a standardelor digitale” prin utilizarea aparatului de reglementare al UE pentru a stimula conformitatea corporativă globală cu principiile și preferințele sale. Este de așteptat ca orice nouă ordine construită de aceste două puteri să reflecte acest lucru, privilegiind facilitarea (și controlarea) fluxurilor de capital, date și mass-media în raport cu bunurile concrete. Adică va da prioritate virtualului față de material. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a prefigurat, de asemenea, acest lucru în discursul ei, subliniind necesitatea de a „incorpora elemente ale economiei moderne care cresc în importanță economică, în special serviciile digitale”, și de a „armoniza abordările noastre” privind datele și serviciile digitale.

Prin „armonizarea” abordărilor privind reglementarea economiei digitale, Statele Unite și Europa ar putea începe să exercite un control mult mai mare asupra modului în care orice companie sau organizație care oferă servicii digitale ar fi forțată să funcționeze pentru a avea acces la cel mai mare bloc de piață din lume – cu excepția cazului în care ar vrea să investească pe blocul de piață mai mic condus de chinezi, care, desigur, va avea oricum propriile standarde stricte. Atîta timp cît Trans-Atlantis (ordinea euroatlantică) nu se sfiește să-i excludă pe cei care îi încalcă standardele, își poate folosi poziția aproape de monopol pentru a promova integrarea verticală la nivelul întregului bloc al economiei digitale, așa cum speră să facă cu lanțurile de aprovizionare fizice. Acest lucru ar avea, desigur, avantajul de a permite un control informațional și narativ mai mare, pentru a proteja societatea de flagelurile dezinformării și destabilizării de către elemente reacționare. Noua lege uriașă a UE privind serviciile digitale, Digital Services Act, care tocmai a fost adoptată pe 22 aprilie cu intenția de a forța companiile online să elimine rapid „conținutul ilegal”, inclusiv „dezinformarea” și „ura”, pentru a „asigura că mediul online rămîne un spațiu sigur” (cum a spus Ursula von der Leyen), s-ar putea dovedi un model influent pentru o astfel de armonizare, deoarece are mulți admiratori americani. Poate că ar putea fi urmat în curînd de un ID digital armonizat.”

N. S. Lyons, „The World Order Reset” (https://theupheaval.substack.com/p/the-world-order-reset)