luni, 10 octombrie 2022

Securismul anorganic și AUR-ul de laborator

 

Problema aurului creat în laborator (mai precis, în reactorul nuclear) este că este instabil și radioactiv. Aceste caracteristici fizice ale aurului artificial corespund perfect naturii AUR-ului din tabelul politic românesc, unde și-a ocupat poziția prin eliminarea sau adăugarea cîte unui proton din, respectiv la acele elemente politice fie interzise (deocamdată) prin lege, precum Mișcarea Legionară, fie epuizate politic, precum PNȚCD (care speră într-o revenire în Parlament prin alianța cu partidul lui Liviu Dragnea, https://www.newsbucovina.ro/politica/344675/pntcd-si-partidul-lui-liviu-dragnea-vor-sa-se-alieze-pentru-a-crea-un-pol-politic-suveranist-liviu-dragnea-a-primit-medalia-omagiala-iuliu-maniu-din-partea-conducerii-pntcd). În condițiile crizelor produse și întreținute politic din ultimii trei ani (covid, războiul din Ucraina, sabotarea economiei, educației și sănătății naționale) poate că AUR ar fi apărut și fără acceleratorul de particule al serviciilor. Dar fără metodologia de laborator, ori s-ar fi descompus singur între timp, ori ar fi devenit atît de radioactiv încît ar fi trebuit retras pentru a nu produce mai multe pagube decît beneficii.

Tocmai susținerea publică acordată AUR de personaje și instituții asociate serviciilor, după cum demonstrează Patrick André de Hillerin („Securiștii AUR poartă, membrii bat din poartă-n poartă” 5 octombrie 2022, https://www.catavencii.ro/securistii-aur-poarta-membrii-bat-din-poarta-n-poarta/), anulează pretenția membrilor și simpatizanților AUR ca acesta să constituie o apariție naturală și cu adevărat reprezentativă a realității românești. Disperarea adusă de sărăcirea programatică a populației românești precum și absența reperelor autentice nu face din AUR o alternativă firească și nici din creșterea lui în sondaje o „creștere organică”, cum observă PAH:

 

„Este de mirare că acest grup de foști securiști a reușit să pună pe picioare o construcție precum AUR, dar pentru ei important a fost să o propulseze în Parlament în 2020. Mai departe, AUR a început să crească organic, pe fondul crizei sanitare și al crizei economice care s-a instalat deja în toată țara.” (https://www.catavencii.ro/securistii-aur-poarta-membrii-bat-din-poarta-n-poarta/).

 

Un lucru realizat artificial nu poate crește și cu atît mai puțin nu poate crește organic. Înainte de a „crește” în ordinea socială, un produs politic artificial este dezvoltat pe hărțile strategice din birourile departamentelor specifice. Dincolo de acest aspect, este util de semnalat că AUR nu se bucură doar de implicarea securimii mucegăite menționată de PAH. Recentul discurs naționalist al lui Hellvig, reprezentant al elitei serviciilor, ar putea fi interpretat ca un semnal favorabil AUR, cu atît mai mult cu cît șeful SRI a fost prezentat apreciativ de r3media.ro, o platformă de știri și analize percepută drept conservatoare și ortodoxă:

 

„Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a ținut un discurs în fața studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, în care a vorbit despre folosirea cu „naturalețe” a termenilor precum „patriotism” sau „naționalism”.

[…] N-au trecut decât cinci ani și șeful SRI a schimbat radical, discursul. Acum, Eduard Hellvig pune pe același plan valorile identitare cu „apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale”.

El a făcut apel, exact ca și naționaliștii atât de acuzați în ultimii ani, la strămoși și la sacrificiile făcute de aceștia pentru ca România să existe.” (https://r3media.ro/de-la-societatea-deschisa-a-lui-soros-la-apelul-catre-patriotism-si-traditii-cum-s-a-schimbat-discursul-sefului-sri-in-ultimii-cinci-ani/)

  „Eduard Hellvig, directorul SRI, discurs patriotic la Cluj: În această lume, naționalismul ar trebui să fie un tip de instinct pe care să-l aibă și cei care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții. Trebuie să ne obișnuim să refolosim cu naturalețe acești termeni.” (https://r3media.ro/video-eduard-hellvig-directorul-sri-discurs-patriotic-la-cluj-in-aceasta-lume-nationalismul-ar-trebui-sa-fie-un-tip-de-instinct-pe-care-sa-l-aiba-si-cei-care-astazi-au-tendinta-gresita-de-a-se-i/)

 

Deși jocul echipei „tradiționaliștilor” este destul de simplu, reducîndu-se la un joc de putere (în sensul că valorile tradiționale nu sunt scopuri, ci mijloace pentru dobîndirea puterii), el pare mai greu de urmărit și pentru că rolurile jucătorilor se schimbă în permanență, pivotul devenind centru, extrema fundaș, iar portarul inter. Uneori sunt chiar nevoiți să retragă un jucător prea înfierbîntat, cum se întîmplă de cîteva luni cu PS Ignatie al Hușilor, chemat pe banca de rezerve și înlocuit cu PS Macarie al Europei de Nord. Alteori reintroduc în joc un veteran precum Marian Munteanu:

 

„Fostul lider al Pieței Universității din 1990 și fost lider al mai multor formațiuni politice, Marian Munteanu spune că din actualele partide parlamentare, doar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) face opoziție la guvernarea PSD-PNL. „Singura formațiune care se opune, care face opoziție este AUR. Că pot să facă niște lucruri mai bine, este clar, dar ăștia sunt. Alții nu au intrat în Parlament. Nu sunt ajutați de grupurile de interese, sunt niște oameni entuziaști. AUR are o șansă, în acest moment. Dacă pe lângă activismul ăsta de stradă, pe care-l fac, dacă se așează să aducă lângă ei oameni de o anumită competență au o șansă…”, a spus Munteanu la Realitatea TV.” (https://r3media.ro/marian-munteanu-singura-formatiune-care-se-opune-care-face-opozitie-este-aur-nu-sunt-ajutati-de-grupurile-de-interese-sunt-niste-oameni-entuziasti/)

 

Dan Diaconu a remarcat prompt și tranșant această aliniere deloc surprinzătoare a elementelor, explicînd-o prin contextul euroatlantic mai cuprinzător (pentru o înțelegere și mai detaliată, vezi și N. S. Lyons, „The World Order Reset” (https://theupheaval.substack.com/p/the-world-order-reset):

 

„Americanii plănuiesc o remodelare a Europei bazându-se pe dorinţele conservator-naţionaliste ale oamenilor. Au nevoie de asta deoarece, până la prezidenţialele americane, trebuie să inventeze naţionalistul statului adânc pe care să-l opună lui Trump. Laboratoarele secrete din SUA livrează pe bandă lideri aşa-zişi naţionalişti care, de fapt, nu-s nimic altceva decât nişte păpuşi care interpretează o poezie menită a-i păcăli pe proşti. Cam la fel s-a procedat cu anti-sistemul când au ieşit politicieni precum Tsipras sau păpuşile amorfe din 5 Stelle, Podemos sau Ciudadanos şi care, odată ajunşi la putere, au dezamăgit. La fel se întâmplă şi acum.

Iar pentru a înţelege că am dreptate, v-aş aminti discursul buruienos al lui Eduard Hellvig. De când naiba s-a transformat securistul globalist în naţionalist? La prima vedere discursul e naţionalist, dar dacă intraţi în detalii veţi vedea fracturile care ne sugerează o clasică operaţiune sub acoperire în desfăşurare. Iar discursul lui Harry Potter de la SRI e doar o petardă menită a da startul unei „noi politici”. Staţi să vedeţi ce de sforăitori cu „ţărişoara-n suflet” vor apărea. Unii despre care nimeni n-a auzit nimic, care n-au făcut nimic, dar pe care, aşa brusc, i-a apucat dragostea de ţară. Îi puteţi detecta simplu: toţi sunt anti-biserică şi cu „slava ucrainîi” în suflet.” (https://trenduri.blogspot.com/2022/10/chestiunea-interna.html). Vezi și concluzia dintr-o postare ulterioară:

„ cert e că, prin camerele din dos ale puterii, deja se dau asigurări partenerilor din diverse „partenereate” că „România e pregătită”. Iată şi un alt înţeles al discursului robotic rostit de „patriotul” Hellvig.” (https://trenduri.blogspot.com/2022/10/cand-ne-va-veni-randul-tovarasi.html).

 

Observația explică nu doar „naționalismul” subit al lui Hellvig, ci și deschiderea reciprocă a „naționaliștilor” față de servicii. Naționalismul este necesar acum, în lupta împotriva Rusiei, așa cum era necesar și în timpul comunismului. Naționalismul a fost rău în România doar în perioada dintre 25 decembrie 1989 și 24 februarie 2022, cînd era o sechelă comunistă, o piedică în calea globalizării și a imperiului societății deschise. Acum însă, cînd poate fi o piedică în calea imperialismului rusesc, naționalismul este indispensabil.

Valorificarea directă sau indirectă a AUR și a naționalismului de instituții subordonate partenerilor strategici, receptivitatea ortodoxă față de această „convertire” neașteptată precum și garanțiile și investiția acordate AUR în mediul ortodox ne arată însă că noul patriotism nu este neapărat „anti-biserică şi cu „slava ucrainîi” în suflet”, cum anticipează dl Diaconu. Dimpotrivă, este ortodox, centrat în cultul sfinților închisorilor, care s-au sfințit în lupta împotriva Rusiei antihristice oferind un model luminos generațiilor actuale de creștini ortodocși români.