duminică, 30 octombrie 2022

Halloween-ul și societatea deschisă

 


Halloween-ul este unul dintre instrumentele culturale folosite în țările din estul Europei în vederea desființării tradiției și destabilizării conștiinței naționale. Este interesant că ortodocșii care critică atenția acordată de români halloween-ului o pun pe seama „lipsei de maturitate şi a neseriozității” poporului român  (https://www.familiaortodoxa.ro/2016/10/05/halloween-intre-lumina-si-intuneric/), în timp ce evită cu grijă să recunoască rolul jucat de elita de dreapta, sprijinită de BOR din decembrie 1989 pînă astăzi, în subminarea conștiinței naționale și a înțelegerii ortodoxe a lumii. Timp de peste treizeci de ani, ierarhii și profesorii de teologie au participat împreună cu intelectualii de dreapta numai la condamnarea comunismului și neomarxismului fără a opune nici o rezistență proiectului societății deschise, ci dimpotrivă, oferind toate condițiile favorabile întemeierii și răspîndirii ei. Poporul român asistă de peste treizeci de ani la un nesfîrșit sobor al vrăjitoarelor – ierarhi, teologi, intelectuali – și tot el este găsit vinovat de instanțele morale ale națiunii pentru slăbirea conștiinței creștine.

Așa se explică de ce în timp ce puțini români știu cînd sunt marile praznice bisericești, aproape toți știu cînd este Halloween-ul. În realitate, Halloween-ul este tot timpul, este în fiecare zi în care fiecare român se deghizează în american, în fiecare zi în care societatea se deghizează într-o „societate ca afară” – cel puțin pînă cînd reușește să se transforme într-una. De-abia în momentul în care transformarea este realizată, halloween-ul va putea fi celebrat în sfîrșit la dată fixă; și nu doar halloween-ul, ci și Ziua Independenței, Ziua Recunoștinței și toate celelalte sărbători care alcătuiesc „liturghia civică americană” (https://www.theamericanconservative.com/the-communitarian-roots-of-halloween/) în ediția ei globalizată.

Deghizarea și aprinderea candelelor în noaptea de Halloween urmărește să înșele și să-i îndepărteze pe monștri. Cine sunt monștri de care se teme societatea deschisă? Sunt societățile tradiționale întemeiate în credința într-un adevăr revelat unic și exclusiv. Adică în special societățile și comunitățile creștine tradiționale. Mai precis, monstrul absolut este Hristos, care trebuie înșelat, fiind făcut să creadă că pe pămînt nu mai există decît demoni și demonizați.

Lumea nebună din primii ani ai secolului 21 este înlocuită rapid de o lume demonizată. La începutul secolului 21, omul normal era considerat nebun. Astăzi este considerat un monstru înfricoșător, un demon. Cu o generație sau două în urmă, normalitatea deranja – astăzi provoacă groază. Omul normal nu mai este evitat astăzi, ci denunțat și expus furiei publice. Normalitatea a devenit un scandal insuportabil, ceva respingător. Tocmai de aceea, oamenii normali și creștinii cinstiți (care ar putea exista chiar și într-o Biserică coruptă precum BOR) ar trebui să încerce să cultive normalitatea într-un mod mai conștient: să o caute, să o recunoască, să o apere, să o reprezinte, să o trăiască.