sâmbătă, 13 februarie 2016

Ochiul și vederea



Unii au pus creșterea numărului de copii pe seama noii legi, cea privitoare la mărirea pensiei pentru nevăzători. Chiar și bătrînii crescători de dileme erau siguri în privința asta. Fapt e că românii făceau din nou mulți copii, iar familiile cu cîte cinci, șase copii deveniseră deja un lucru obișnuit. Curios era că în scurtă vreme majoritatea acestor copii își pierdea vederea în mod inexplicabil. Numai unul – și foarte rar doi – copii dintr-o familie aveau ochii sănătoși.
Am putea crede că interesul sporit pentru medicină se datora dorinței societății de a-și vindeca membrii nevăzători. Într-adevăr, numărul tinerilor interesați de oftalmologie a crescut atît de mult încît a fost nevoie de înființarea unei noi facultăți doar pentru această specializare. Din păcate, unii dintre tineri voiau doar să învețe o meserie care să le asigure o viață la fel de prosperă precum cea avută de părinții lor, ginecologi. Mai ales de cînd afacerea cu avorturile nu mai mergea deloc. Din fericire, unii viitori medici oftalmologi aveau deja asigurat viitorul loc de muncă, în fostul cabinet al părinților, adaptat acum la nevoile actuale ale pieței. În timp ce alții, proveniți din familii mai modeste, se gîndeau în primul rînd la frații rămași acasă și pe care-i puteau ajuta printr-o operație discretă și nedureroasă care avea să le ofere un viitor sigur.
Se pare însă că românii făceau asta ca să-și protejeze copiii. Nu era vorba doar despre bani, cum în mod nedrept le-o reproșa elita. De fapt, elitei nu-i plăcea toată povestea, dar nu-și putea permite să spună ceva rău despre medicii oftalmologi. Poate și pentru că oftalmologii reprezentau cel mai devotat public al prestigioaselor publicații Clema și Trilema
Pur și simplu, părinții voiau să-și protejeze copiii. Se pare că după ce românii și-au dat seama că adevărul a devenit ininteligibil, ar fi ajuns la concluzia că singurul mod de a-și proteja copiii de minciună era să-i împiedice să o vadă. Cei pe care-i lăsau cu ochii teferi erau de fapt cei sacrificați.
Nu știu ce să spun despre asta. Am auzit că atît Clema, cît și Trilema au anunțat lansarea ediției tipărite în sistemul Braille.