Primele generații de ascoriști au organizat conferințe cu Stăniloae, Galeriu, Părăian. Actuala generație organizează la fel de împăcată cu sine conferințe cu Baconschi, Neamțu și, peste două zile, cu Răzvan Bucuroiu (https://basilica.ro/online-razvan-bucuroiu-va-vorbeste-despre-sfintii-pe-care-i-a-cunoscut/).
De treizeci de ani, Ortodoxia a încetat să se mai perceapă drept viața trăită în Duh și în Adevăr, iar odată cu aceasta s-a stins și trupul acela care putea primi și răspîndi miresmele și care-l făcuse pe dl Patapievici să se îndrăgostească de ortodoxie („ortodoxia este un mod de a fi, un fel de a simţi şi de a te mişca, un mod de a răspîndi şi unul de a primi miresmele […], este o savoare” Politice, Humanitas, 2002, p. 227)
În colajul integrat știrii care anunță evenimentul, figura dlui Bucuroiu este centrală. Nu pentru că îi declară sfinți pe patru dintre cei din urmă bătrîni ai ortodoxiei românești, receptați oricum ca atare în conștiința ortodoxă contemporană. Ci pentru că a fost destul de inspirat să păstreze miresmele trăitorilor adevărului în niște recipiente bine închise. Păcat însă că, fiind o conferință online, publicul va rata șansa unei experiențe senzoriale directe, neputînd să înțeleagă pe deplin proporțiile dezastrului duhovnicesc în care ne aflăm.
Dar nu-i totul pierdut! Viitoarea generație de ascoriști va putea organiza conferințe la care să-i invite pe ascoriștii de astăzi, care vor vorbi despre sfinții pe care i-au cunoscut: Pleșu, Baconschi, Bucuroiu, Neamțu etc.