sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Unitatea pustiitoare

 Recent, cineva mi-a făcut onoarea de a-mi include blogul pe o platformă ortodoxă de știri, ocazie cu care mi-a propus să fac un comentariu. Întrucît intenția autorului este de a realiza o „aplicație ortodoxă care unește”, singurul comentariu pe care-l pot face este că majoritatea site-urile/blogurile cuprinse în aplicația ȘtiriOrtodoxe mă exclud din capul locului. Sunt incluse site-uri care încearcă să unească ortodoxia cu o cultură pluralistă (precum în unele contribuții din Lumea Credinței) ori cu una pluralist-seculară (precum Ziarul Lumina). Numeroase alte site-uri/bloguri conspiraționist-fundamentaliste vor să unească ortodoxia cu anti-vaccinismul ca reacție apocaliptică de respingere a antihristului din vaccinul anticovid. Toate aceste site-uri și bloguri au ignorat aproape în totalitate șansa reală de a ne împotrivi programului de spălare pe creier aplicat în școlile românești prin proiectul de digitalizare a educației. Din 16 ianuarie pînă acum, petiția propusă de Mircea Platon pentru oprirea acestui proiect a fost semnată de 1100 persoane (https://www.scoalaclasica.com/text?fbclid=IwAR2TJ4IJzUWSOu9PLoZTNYrCGUca74Zzi-t4eIb8VqGYBzWxVtRf1T5HgXU). Dacă s-ar fi depus o petiție pentru interzicerea „tehnologiei bazată pe 666” (în existența căreia majoritatea blogurilor ortodoxe cred), ar fi adunat același număr de semnături într-o oră.

Unitatea nu este bună în sine și cu siguranță nu este proprie doar Împărăției lui Dumnezeu: există unitate și în lumea întunericului. Este unitatea mortală din care Hristos a venit să ne scoată:

„Iar cărturarii, care veneau din Ierusalim, ziceau că are pe Beelzebul şi că, cu domnul demonilor, alungă demonii. Şi chemându-i la Sine, le-a vorbit în pilde: Cum poate satana să alunge pe satana? Dacă o împărăţie se va dezbina în sine, acea împărăţie nu mai poate dăinui. Şi dacă o casă se va dezbina în sine, casa aceea nu va mai putea să se ţină. Şi dacă satana s-a sculat împotriva sa însuşi şi s-a dezbinat, nu poate să dăinuiască, ci are sfârşit. Dar nimeni nu poate, intrând în casa celui tare, să-i răpească lucrurile, de nu va lega întâi pe cel tare, şi atunci va jefui casa lui.” (Marcu 3, 22-27)

Din punctul meu de vedere, rolul celor mai multe site-uri și bloguri ortodoxe cuprinse în lista aplicației este de a-l lega pe cel tare și de a-i jefui casa. Singurul lucru care le unește este pustiirea ortodoxiei.