sâmbătă, 22 iunie 2024

Chiar dacă ne-au luat totul, măcar ne-au dat ceva în schimb

 

„Unei națiuni i s-a modificat istoria, i s-a inversat alegerea democratică, i s-au furat timpul, socotelile și cîteva libertăți, și nimeni n-a fost citat la tribunal.

[...] Dacă ar fi existat, Procurorul Poporului ar fi trebuit să redacteze plîngeri penale împotriva președinților României, împotriva premierilor și miniștrilor, a șefilor de Servicii și de parchete, împotriva tuturor celor implicați, de la vîrful puterii politice și al puterilor instituționale, în denaturarea majoră a democrației, în diminuarea libertăților și drepturilor, în deturnarea iremediabilă a viitorului țării. Dacă ar fi existat, Procurorul Poporului ar fi avut multă treabă, iar ăsta e un motiv destul de bun ca să existe.” (Doru Bușcu, „Procurorul Poporului” https://www.catavencii.ro/editorial/procurorul-poporului/)

 

Dar poate că poporul nu ar fi acceptat atît de ușor să i se ia totul dacă nu i-ar fi fost oferită iluzia că a primit de fiecare dată ceva în schimb: i s-a luat țara, dar i-a fost dăruită o țară ca afară; i-a fost luată cultura comună, dar a primit în schimb o incultură comună. I-a fost luată identitatea națională și personală, dar a primit posibilitatea de se redefini singur, personalizîndu-și identitatea cu ajutorul tatuajelor, plăcuțelor de înmatriculare, vopselelor de păr și al unui limbaj dezarticulat.

Nu m-ar surprinde să aflu că victoria naționalei noastre în meciul cu Ucraina reprezintă rezultatul negocierilor pentru renunțarea la un sistem Patriot. Este adevărat că cei care posedă puterea ne-au lăsat astfel cu poarta goală, dar asta nu înainte de a ne dărui o victorie compensatoare. 

Este foarte probabil că Ucraina instalează aceste sisteme pentru a se asigura în fața replicii rusești provocată de un viitor atac ucrainean sever asupra țintelor de pe teritoriul rusesc (ținte care pot fi și civile). Este posibil, desigur, ca și România să se numere în urma acestui act printre obiectivele replicii Kremlinului, dar asta ne-ar face doar să rîdem de prostia rușilor, care încă mai pot să creadă că ar exista aici o țară și un popor care să corespundă hărților geografice și politice. De fapt, nici nu aveam nevoie de sistemul Patriot: arma noastră secretă constă în faptul că suntem atît de distruși încît am devenit indestructibili.  

 

vineri, 21 iunie 2024

Paul Craig Roberts: Pentru guvernele occidentale, opinia publică este ceva de manipulat, nu ceva de ascultat

 

Mass-media occidentală este o mașină de răspîndit minciună. Guvernele occidentale trăiesc într-o lume simulată a propriei impunități. În consecință, popoarelor occidentale le lipsește conștientizarea situației periculoase pe care Washingtonul a creat-o în relația cu Rusia.

[…] Iată o descriere adevărată a situației. Occidentul acționează în numele războiului care continuă și se extinde. Mandatul marionetei a expirat și Zelensky continuă în funcție, deși nu a fost reales. Armata ucraineană antrenată și echipată de Occident a fost înfrîntă. În orice moment, Rusia poate intensifica ofensiva și să elimine forțele ucrainene din zonele populate rusești care au fost reîncorporate în Rusia. Răspunsul Occidentului la războiul său pierdut constă în două acțiuni nesăbuite și iresponsabile. Una este să trimită trupe NATO, francezii fiind folosiți pentru a produce o breșă și pentru a înlocui trupele ucrainene epuizate. Cealalaltă constă în a provoca și mai mult Kremlinul prin lansarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune în Rusia.

[…] Nu este clar de ce Washingtonul a provocat conflictul dintre Ucraina și Rusia, deoarece era evident că 1.) Ucraina nu avea nici o șansă, 2.) războiul va uni poporul rus în spatele lui Putin și 3.) că va distruge orice încredere în Occident la Kremlin. Și cel mai important, 4.) Occidentul a ignorat că proiecta o amenințare existențială asupra Rusiei. În prezent, Kremlinul este convins că Occidentul intenționează distrugerea Rusiei.

[…] Întrucît lumii occidentale îi lipsește o mass-media onestă, oamenii ar putea fi îndoctrinați cu „amenințarea rusă”. Dar chiar dacă ar înțelege că amenințarea constă de fapt în presiunea Washingtonului asupra Rusiei, oamenii sunt incapabili să schimbe politica guvernamentală. Pentru guvernele occidentale, opinia publică este ceva de manipulat, nu ceva de ascultat.

[…] Cred că Occidentul l-a convins pe Putin că vrea război. Nici măcar Putin nu are o răbdare nesfîrșită. În loc să recunoască situația periculoasă și să discute cu Putin pentru a dezamorsa situația, Occidentul aprinde fitilul războiului.

 

(Paul Craig Roberts, „The West Is Lighting the Fuse of War”. Vezi textul integral la https://www.paulcraigroberts.org/2024/06/18/the-west-is-lighting-the-fuse-of-war/. Selecție și traducere de Gheorghe Fedorovici.)

joi, 20 iunie 2024

Gîndul de seară (97)

 

Apariția unei realități superioare noi justifică într-o anumită măsură abandonarea sau chiar distrugerea celei vechi. Dar modernitatea este singura ordine din întreaga istorie în care realitatea superioară este fie o abstracție, fie ceva contrar naturii, fie ceva mult inferior realității care trebuie depășită sau înlocuită în viziunea modernă. De pildă, comuniștii au atacat națiunea în numele omului nou, capitaliștii în numele bunăstării, naționaliștii în numele națiunii. După ce au terminat cu națiunea, au trecut la distrugerea familiei naturale. Iar acum se ocupă cu toții de om, a cărui esență trebuie distrusă și eliminată în numele naturii, în numele rațiunii, în numele libertății, în numele evoluției sau, pentru naționalismul mistic, în numele absolutului. 

Din fericire, ierarhia ortodoxă din România a anticipat din timp toate aceste mișcări, distrugînd înaintea celorlalți concurenți credința în numele credinței și Biserica în numele Bisericii, păstrînd doar icoanele pentru că sunt frumos colorate iar frumusețea va salva lumea.