marți, 6 august 2024

Maica Domnului fenomenală

 

Dintre toate locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului, două sunt speciale prin faptul că sunt cunoscute în întreaga lume, precizează Radio Renașterea, post de radio patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului:

 

„Vă invit să descoperim împreună două locuri de pelerinaj dedicate Maicii Domnului cunoscute în întreaga lume: Lourdes, situat în Franța, și Medjugorje, în Bosnia și Herțegovina. […] Pelerinajele la Lourdes și Medjugorje sunt mărturii ale impactului profund pe care aceste locuri îl au asupra vieților celor care le vizitează. Fiecare poveste de vindecare sau convertire adaugă un nou capitol în istoria bogată a acestor sanctuare.” (https://radiorenasterea.ro/lourdes-si-medjugorje-martore-ale-devotiunii-maicii-domnului/)

 

Din perspectiva geografiei creștine, însă, aceste locuri sunt situate în catolicism, adică într-o creștinătate despărțită de Biserică. Principala problemă a catolicismului nu constă în învățăturile lui eretice, ci în faptul că este despărțit de Biserică. Chiar dacă Roma ar fi păstrat neschimbată învățătura ortodoxă, lucrul acesta nu i-ar fi asigurat apartenența la Biserică cîtă vreme este ieșită din Biserică.

Iar principala problemă a ortodocșilor este că nu-și asumă adevărata credință, față de care devin tot mai nepăsători. Pe fondul acestei înstrăinări de adevăr, ortodocșii pierd Biserica fără să-și dea seama, construind în interiorul Bisericii bule de spiritualitate păgînă. Dacă romano-catolicii au ajuns să vadă în Maica Domnului o ființă supra-omenească (născută fără păcatul strămoșesc și co-mîntuitoare a neamului omenesc împreună cu Hristos), noua ortodoxie ajunge nu doar să-și aproprie viziunea catolică asupra Mariei, ci să vadă în plus în Theotokos un fenomen religios aparte, un simbol unificator al spiritualității universale:

„La rândul său, profesorul Remus Rus a rostit un cuvânt de recunoştinţă față de colaboratorii săi în elaborarea acestei lucrări, amintind și de imboldul care l-a determinat să înceapă acest demers de cercetare. «Maica Domnului nu este doar a creștinilor, nu este doar un fenomen strict creștin, ci este altceva.»” (https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/lansarea-enciclopediei-teologice-theotokos-in-capitala-187998.html)