marți, 6 august 2024

Adicția tradițională și cea digitală

 

La liturghia de astăzi au fost prezenți cam jumătate din numărul celor care participau în anii anteriori la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Probabil că aceasta nu este o situație izolată. Dovadă că ierarhia ortodoxă este tot mai îngrijorată de scăderea numărului de credincioși practicanți. 

În primele două decenii din post-comunism, ierarhia ortodoxă punea criza din BOR pe seama secularizării. În ultimii ani, însă, o pune pe seama digitalizării. Mai precis, liderii ortodocși se plîng de concurență neloială din partea tehnologiei, care ar depăși nivelul maxim de dopamină pe care noua ortodoxie este capabilă să-l administreze pacienților, pardon, credincioșilor:

 

„«Utilizarea excesivă a uneltelor tehnologice utile, inclusiv a rețelelor de socializare și a diferitelor resurse de pe internet, poate crea o supra-saturare de informații», a afirmat Virgiliu Gheorghe.

«O astfel de expunere acută la aceste informații duce la supra-stimularea multor utilizatori, asemenea unui drog: rețelele de socializare, jocurile video și alte forme de multimedia, oferă o doză de dopamină, stimulând creierul utilizatorilor într-un mod comparabil cu stimularea pe care o experimentează dependenții de opioide în timpul intoxicației.»” (https://basilica.ro/protoieria-moinesti-a-organizat-o-conferinta-despre-adictia-digitala/)

 

Pe măsură ce BOR a fost redusă la un cult idolatru, închinînd-se rațiunii, înțelepciunii, științei, religiei, spiritualității, adică surselor păgîne ale puterii, ea și-a pierdut puterea slăbiciunii lui Dumnezeu. Concentrația de emoție și compasiune pe care o livrează BOR în prezent este mult prea slabă pentru nevoile noilor generații, abandonate afectiv, intelectual și spiritual de preoții și părinții care sperau ca doza de spiritualitate oferită de noua ortodoxie de leac să-și facă efectul.

Vechiul Israel a arătat neputința idolilor Egiptului în fața Dumnezeului cel viu. Dar în vremurile noastre, idolii păgîni au revenit pentru a arăta neputința Noului Israel care și-a părăsit Dumnezeul. Astăzi, preoții lui Baal rîd de preoții creștini și îi ironizează folosind chiar replica lui Ilie: „Strigați mai tare, căci doar este dumnezeu! Poate stă de vorbă cu cineva, sau se îndeletnicește cu ceva, sau este în călătorie, sau poate doarme; strigați tare să se trezească!” (3 Regi 18, 27).

După cum vedem și auzim tot mai des, liderii ortodocși strigă din ce în ce mai tare. Probabil că în scurt timp se vor înțepa cu săbii și lănci, pînă va curge sînge. Sau pînă cînd preoții lui Baal îi vor da dezgustați la o parte, ca să-și săvîrșească jertfa lor (3 Regi 18, 28-29).